I. Pecacenter nyílt nap

Bárány László
Bárány László
Sok szeretettel köszöntök minden kedves olvasót! Ezúttal nem a saját horgászatomról vagy a Pecacenter csapatának kiemelkedő fogásairól szeretnék Nektek beszámolni, hanem egy számunkra annál is örömtelibb eseményről.

2018.07.21 - 2018.07.22 között került megrendezésre a Dunakeszi Kavicsbányatavon, a Pecacenter Horgász Nyílt Nap gyermekek és felnőttek számára.

Rengeteget járunk horgászni Magyarország területén is és időnként külföldön is, azonban sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a gyermek horgász a partokon és folyamatosan csökken azon fiatalok száma, akiket leköt vagy lelkesít egy-egy tóparti esemény vagy halfogás.

Mi szeretnénk azt bebizonyítani, hogy a jó levegőn eltöltött órák is tudnak izgalmasak lenni és olyan élményekben lehet része mindenkinek, ami egy életre magával ragadja.

Ennek fényében kezdtük el tervezni rendezvényünket, melyet teljesen ingyenessé tettünk, hogy mindenki számára elérhető legyen és minél többen élhessék át azt az élményt és kezdeti beoltódáshoz szükséges nyitó lendületet, mely évekkel ezelőtt minket is apró szikraként megfogott és aminek a tüze ma is futótűzként tombol.

Hónapokig tartó előkészületek, szervező munka és tárgyalások sorozata előzte meg a rendezvényt, hogy mindent hivatalos formában, ugyanakkor mindenki számára élvezhető kivitelben tudjunk a publikum elé tárni.

A helyszínt szerettük volna úgy megválasztani, hogy egy szép környezetű, kihívást jelentő vízterületen lehessen bemutatni a trükköket, praktikákat és lehetőleg kötődjön is valamelyes cégünk székhelyéhez, ami Dunakeszin van.

Így esett a választásunk a Dunakeszi Kavicsbányatóra, mely a maga 16 hektár vízfelületével semmiképp sem sorolható a sokak által csak kockatónak gúnyolt kategóriába, ugyanakkor bányatavi mivolta tovább fokozza az összetettségét.

Szerencsére a Dunamenti Sporthorgász Egyesület vezetősége, Bánkuti Gyuri bácsi irányításával, felismerve a cél nemességét, maximálisan segítette és támogatta munkánkat, amit ezúton is hálásan köszönünk nekik!

Ilyen formában a cél az volt, hogy a kilátogató gyermekek és felnőttek számára bemutathassuk a hazai halfajokat, a vízi ökoszisztémát, a védett, ám vízparton fellelhető állatokat, valamint a korcsoportoknak megfelelő előadás vagy mesélés keretében tudjuk kicsit szélesíteni a látókört az érintett területtel kapcsolatban.

Ennek érdekében készültünk játékokkal, amit a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadtak és boldogan próbáltak ki. Ilyenek voltak a halas labirintus, a halas párkereső, a horgász témájú memóriajáték, a halas kifestő, a különböző ismeretterjesztők és képes könyvek, halhatározók is.

Mindemellett lehetőség adódott a horgászmódszerek megismerésére is, hiszen mégiscsak ez adja meg a dolog pikantériáját.

Azzal, hogy 2 naposra csináltuk ezt a rendezvényt az is cél volt, hogy a vízparton kialakíthassuk azt a tábori körülményt, ami szinte az otthon kényelmét varázsolja ki a természetbe. Ehhez vittünk sátrat, bojlis ágyat, bojlis foteleket, sátorvilágítást, gázpalackról üzemeltethető hűtőt és még számtalan olyan kiegészítőt, aminek köszönhetően ma már nem kell a halfogásra egy teljesen unalmas és nomád tevékenységként gondolni.

Greksza Laci barátom a bojlis technikát választotta és Ő ezt mutatta be a kilátogató vendégeknek. Öröm volt látni a sok tátott szájat, amivel a gyerekek, de sok esetben a felnőttek is hallgatták az izgalmas előadásmódot és figyelték a profi módon összeállt felszerelés darabjait.

Szintén óriási érdeklődés övezte a halradarral felszerelt etetőhajót is, ami ezúttal csak az etetőanyag behordására és a meder feltérképezésére volt használható, ugyanis a helyi horgászrend értelmében ezen a vízterületen tilos a szerelék hajóval történő bejuttatása.

A módszer eredményességét hűen tükrözi az a több 10 kg-nál nagyobb ponty, amit Laci kivarázsolt a vízből a hétvége folyamán és ami lenyűgözte a publikumot. A legnagyobb hal súlya meghaladta a 15 kg-ot, ami több volt, mint némelyik kis pecásé.

Nekem a feeder technika alkalmazása és bemutatása volt a feladatom, ami a mai kor szintén nagyon kedvelt és eredményes műfaja. Jóval rövidebb dobástávolságról, apró méretű csalikkal, method szerelékkel vettem üldözőbe a halakat, akik szerencsére partnerek is voltak ebben és ugyan jóval szerényebb testméretek mellett, hiszen a legnagyobb ponty súlya is csak 6-7 kg között mozgott, de képviseltették magukat a kamerák kereszttüzében.

Párom, Judit pedig a spiccbotos apróhalas horgászatot szemléltette és ennek kipróbálásában segédkezett az érdeklődőknek. Azt már az elején tudtuk, hogy nem lesz elég, ha a tapasztaltak horgásznak, a többiek meg csak nézik, hiszen akkor a halfogás élménye elmarad a kicsik számára. Viszont mindenképp olyan módszert kellett találni, ami viszonylag gyorsan elsajátítható, de ami ennél még fontosabb, gyors sikerélményhez vezet. Egyértelmű volt tehát a spiccbotozás, mint a gyerekek számára első módszer, amivel el lehet indulni a horgászat útján, amihez a szükséges eszközöket biztosítottuk számukra. A gyerekek hihetetlen erőtartalékokat mozgósítva megállás nélkül fogták a sneciket és apró keszegeket, amiket a tőlünk ellesett módon kíméletes horogszabadítás után vissza is engedtek éltető elemükbe.

A csontik markolászása, az etetőanyag bekeverése, a halak simogatása ugyan nem a legsterilebb elfoglaltságok közé sorolható, ugyanakkor a picúrok rettentően élvezték és elképesztő bátorsággal ki is próbáltak mindent, amire lehetőségük adódott.

A nagy melegre való tekintettel készültünk innivalóval is és némi ropogtatni való mellett, retronak számító zsíros kenyérrel is, hogy a sok elégetett energiát pótolni is lehessen.

Tiszta szívből köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek minket a kilátogatásukkal és a megelőlegezett bizalmukkal, ugyanakkor kalapot emelünk a gyerekek teljesítménye előtt is, akik tökéletesen helyt állva bizonyították, hogy az igazi horgászok soha sem adják fel!

A végére hagytam egy fontos gondolatot. Szerencsére a nyílt nap zárása óta eltelt rövid idő ellenére is egyre több helyről kapunk visszajelzést, beszámolót vagy bátorítást, amelyek mindegyike arról az egyértelmű célról szól, hogy a gyerekeknek rendezzünk hasonló emlékezetes programokat. Ez a terveink szerint hamarosan meg is fog valósulni egy „barátkozzunk a horgászattal” összejövetellel és egy olyan horgász szakkör sorozat beindításával, ami a felnőttek tudományos oktatását és a halfogás eredményességének fokozását célozza színes és érdekes előadások keretében, ugyanakkor a leendő ifjú pecások figyelmét a horgászatra irányítja. Szeretnénk hangsúlyozni a környezettudatos nevelés fontosságát, a halakkal való kulturált bánásmódot elfogadtatni és igény esetén biztosítani a megfelelő tudásbázist egy sikeres horgászvizsga letételéhez.

A gyermekek nagyon tanulékonyak, nagyon fogékonyak és nagyon hálásak! Nem igaz, hogy a fiatalok körében nincs érdeklődés e nagyszerű szabadidős tevékenység iránt! Mi azt látjuk, hogy nem is a gyerkőcöket, hanem a legkülönfélébb kifogásokat kitaláló szülőket kell meggyőznünk, hogy engedjék gyermeküket horgászni. Ígéretes és figyelmes utánpótlás mindig van, azonban minden régióban kellenek azok az ismert vagy kevésbé ismert, de annál lelkesebb szervezők, akik fontosnak tartják a horgászat szeretetének továbbadását. A Pecacenter célul tűzte ki az utánpótlás-nevelést, melyre egyfajta küldetésként tekintünk. A jövőben is erre fogunk törekedni és lehetőségeinkhez képest maximálisan támogatjuk az erre irányuló törekvéseket! Csak rajtunk, felnőtteken múlik, hogy milyen lesz a jövő nemzedék horgásztársadalma!

A rendezvényen készült további fényképeket megtekinthetik a Pecacenter facebook oldalán, IDE kattintva!

Ezúton szeretnénk megköszönni minden részt vevőnek a maximálisan korrekt hozzáállást, a sportszerű viselkedést, a halakkal történő kulturált bánásmódot és a sportemberekhez méltó teljesítményt!

A magam nevében pedig köszönetet mondok Páromnak Juditnak, Társamnak Lacinak, az Ő párjának Anettnek és Dr. Bagi Éva Eszternek, akik minden erejüket és kapcsolati tőkéjüket mozgósítva segítették a szervezést és a lebonyolítást! Nélkülük ez nem sikerülhetett volna ilyen flottul és jól!

Úgy érezzük megérte a sok befektetett idő és energia, mert egy jó hangulatú, baráti légkörben lefolytatott, ám mégis komoly értéket képviselő hétvégét tudhatunk magunk mögött.

Bízunk benne, hogy a jól sikerült találkozáson felbuzdulva újból köszönthetjük a mostani részt vevőinket, ugyanis kiváló társaság jött össze és azt is reméljük, hogy ennek a képes élménybeszámoló cikknek és oldalainkon megjelenő fényképeknek köszönhetően azok is kedvet kapnak, akik most nem tudtak jelen lenni!

A későbbiekben meghirdetésre kerülő tanfolyamunkra pedig várunk sok szeretettel minden tanulni vágyó, lelkes horgászt valamint a kezdeti lépések elsajátítására vágyó újoncot. Azt ígérhetjük, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy onnan is elégedetten és jó szájízzel távozhasson mindenki a tanfolyam lezárultával vagy a sikeres horgászvizsga letétele után!

A tanfolyamról és annak tematikájáról az info@pecacenter.hu címen érdeklődhettek.

Addig is minden jót kívánok és horgász baráti üdvözletemet küldöm: Bárány László

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com