Lehűlő vizeken a Masterbaits-el

Greksza László
Greksza László
Már egy ideje agyaltam rajta, hogy be kellene tervezni egy több napos túrát egy olyan vízen, ahol előtte még nem jártam. Manapság a leg kézenfekvőbb, irány az internet, „google” a barátod. Kis keresgélés után akadtam rá Fejér megyében, a Székesfehérvártól 8km-re fekvő Pátka településre, ahol is 2002-óta várja az odalátogató pecásokat a Róth-tó. A völgyzáró gátas megoldással épített tó 6,5 hektár, átlag mélysége 2-4,5 méter. A parton 12 stég van kialakítva, 3 esetén faház bérlésre, míg a többinél sátorozásra van lehetőség. Mondjátok hogy kényelmes vagyok, de szerintem nem ördögtől való kihasználni a lehetőségeket, így külön megemlíteném, hogy minden álláson áramvételi lehetőség van, amit külön mérőórás elszámolás után kell fizetni. Egy több napos túrán számomra fontos a megfelelő és higénikus tisztálkodás lehetősége, amire nagyon kulturáltan, külön női-férfi mosdó áll rendelkezésre. A rövid tóbemutató után nézzük, hogy telt a Róth-tavi 5 napos túra.

Október második hete, az előrejelzések nem horgászbarát időt jósoltak, szerda reggeltől 5-6mm eső, szél, és erős lehűlés. Hétfőn eldöntöttem, hogy inkább sötétben pakolok ki, mint szakadó esőben, így már kedden munka, és bepakolás után este 9-kor elindultunk Pátkára. Az egész napos rohangálástól és utazástól eléggé fáradtan, de annál lelkesebben érkeztünk meg a tóra 11 környékén. A helyeket nem lehet kocsival megközelíteni, de a parkolóban nagy kézikocsik vártak, amikkel könnyedén be tudtuk vinni az egyébként jelentős mennyiségű felszerelést. Kezdetben nem is terveztem, hogy horgászom is, a legfontosabb a sátor felállítása és berendezése volt, féltem hogy ránk szakad az ég. A sötét megnehezítette a dolgunkat, de 1 óra előtt egy kicsivel minden a helyére került. Természetesen akkor ébredtem fel csak igazán, örültem hogy minden jól alakult, nem bírtam ki hogy ne állítsam össze a szerelést. Fél óra után már a podon voltak a botok, felcsalizva, bevetésre várva. Gyorsan előkerült a radar, dőlőbója, irány a helykeresés.
A túra előtti héten lelátogattunk a helyszínre, felmérni a lehetőségeket. Akkor tudtuk meg a régi patakmeder helyét, és hogy a rendszeresen visszatérő horgászok szerint azt a részt érdemes vallatni.

Előttünk viszonylag egyenletes mederfenék fogadott, a legnagyobb törés 30cm volt, de az is csak kis területen, a patak maradványa, feltöltődve iszappal. Az egyik bójámat erre a részre, míg a másikat a túloldali nádfal elé helyeztem el, a parttól mintegy 1,5-2 méterre. Szintén az előzetes információkból derült ki számunkra, hogy sajnálatos módon a szomszédos tóból évekkel ezelőtt törpeharcsa került a vízbe, ami megkeseríti a horgászok életét, elmondások alapján a tigrismogyorón kívül mindent megesznek. Ennek megfelelően próbáltuk meg összeállítani az etetési stratégiánkat, a bóják mellé pár marokkal etettünk natúr tigrismogyorót, gondoltam reggelre kiderül, hogy milyen hatást érünk el vele. 2 órára mindhárom botom a helyére került, kettő a közelebbi, míg a harmadik nádfalhoz. Fél 3 körül fáradtan estem be az ágyba, a távvevő a fejem mellett, esőkabát, bakancs a sátor ajtajába készítve, hogy csak bele kelljen ugrani.

Reggel gyönyörű időre ébredtünk, a beígért esőnek nyoma sem volt. Az addig ott töltött pár óra kapás nélkül telt, így ideje volt most már világosban, újult erővel nekiállni a komoly pecának. Mindhárom botot kitekertem, és újra csaliztam. Az elsőre, amit a középső bója jobb oldalára dobtam, 20mm-es Masterbaits Robin Red bojli került, hóemberként kikönnyítve. Az igazán kellemes, erőteljesen fűszeres illatú csali már nagyon sok vízen bizonyított, és mivel a helyiek szerint a csípős ízeket nem piszkálják a mohó törpék, bíztam a sikerességében. A bója bal oldalára egy általam első ízben kipróbált bojli, a Masterbaits Monster Mais került, dupla 20-as verzióban. A nádfal elé, bízva esetleg egy jobb amur becserkészésében és persze nem figyelmen kívül hagyva a tanácsokat, 3 szem natúr tigrismogyoró került.

Csodálatos reggel

Csodálatos reggel

Ezután összeállítottam egy már komolyabb etetést. A tervem a következő volt: a bójáim mellett 5-10 méterre kialakítok egy apró magvas (főtt kukorica, búza, kendermagos) etetést, a közvetlen közelében pedig egy bojlis-tigrismogyorós (Fish-Banana,Robin Red,Fish-Garlic,Monster Mais) etetést. Reméltem, hogy a magok behúzzák a törpéket, így a pontyoknak szánt csemegét békén hagyják. Jogosan merülhet fel, hogy miért szerepelt 4 fajta íz a bojlik között, nem sok-e?! A válaszom egyszerű: egyrészt számomra ismeretlen vízen nem tudtam, hogy éppen melyik íz lesz csábító a bajszosoknak, másrészt a régi bevált ízek mellett a már említett Monster Mais és a Fish-Banana új csaliként debütált, kíváncsi voltam, hogy milyen eredményeket tudok elérni velük.

Eközben a mellettem lévő álláson Peti barátom az egyik szerelékét Fish Garlic-ra frissítette, aminek rövid időn belül meg is lett az eredménye, több 5kg feletti tükröst sikerült partra terelnie. Az én botjaimon továbbra sem volt érdeklődő, a tó végében viszont szépen beindultak az amurok.
Délutánig nem változott a helyzet, míg egyszer csak óvatos kapással megérkezett az első halam. Semmiképpen sem mondanám kapitálisnak a maga 4 kilójával, de megnyugtató volt, hogy lassan megtalálják az etetésem, illetve hogy a Fish-Banana bojli működik a lehűlő vízben is. Mivel tigrismogyoróra nem volt kapás sem nálam, sem Petinél, így azt a szerelékem kitekertem, és 2db 20mm-es kókuszos bojlival bedobtam közvetlenül a nádfal elé.
Eközben Petinél felgyorsultak az események, egyszerre 2 szerelékét is elhúzta egy-egy termetesebb példány, a fokhagymás bojli ismét bizonyított. Ritka alkalmak egyike, amikor 2db 10kg feletti ponty is a bölcsőben pihent egyszerre.

Az első

Az első

A mérlegelés alatt egyszer csak erős, húzós kapást jelzett a távvevőm, a „elsült a kókuszos”.Bevágás után éreztem, hogy nálam is nagyobb példány akadt horogra, egyenletesen, fejrázás nélkül lopta a damilt a dobról. Majd 10 perc után mutatta meg magát a stég előtt, de ez még közel sem volt a fárasztás vége. A stég melletti nádas valószínű még meneküléssel kecsegtetett, többször is megpróbált betörni. Szerencsére a bot és az orsó gyönyörűen felőrölte a kirohanásokat, így szákba kerülhetett az első pátkai 10+-om. Fertőtlenítés és mérlegelés után pár fotó, és már úszott is vissza a mélybe.

14kg

14kg

Összegezve az 12 óra tapasztalatait úgy döntöttem, hogy 2 bottal fokhagymás bojlival a középső bóján, míg kókuszossal a nádfal előtt fogok tovább horgászni. Sajnos azonban ekkor jött a felismerés, hogy a Fish Garlic golyóból csak az előző túrán megmaradt kb. 1kg van a táskában, amit kevésnek ítéltünk, így gyorsan felhívtam a Masterbaits magyarországi forgalmazóját, Veres Tamást, aki egy órán belül már át is adott 2x3kg-ot a futárnak. A feltöltés megérkezéséig óvatosan bántunk a csalival, minden dobás alkalmával csak pár szemet szórtunk a horog mellé. Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni Tominak a rendkívüli segítőkészséget, egyértelműen ez volt a kulcsmomentuma a hátralévő napok sikerességének!

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

A továbbiakban rendre jöttek a szebbnél-szebb halak, ami érdekes hogy nekem napközben a kókuszos, éjszaka a fokhagymás kombináció működött, volt hogy egymástól pár méterre. Pénteken új horgászok érkeztek az 5-ös állásra (mi a 6-7-esen voltunk), akik látván hogy nálunk megy a hal, átjöttek érdeklődni, hogy mit és hogyan csinálunk. Elmeséltük az észrevételeinket, és adtunk pár szem bojlit nekik is, próbálják ki. A telefonom szinte egyszerre csörrent meg a kapásjelzővel, a következő hallal a futár, így a csali utánpótlás is megérkezett.

10kg

10kg

Az esti etetést már kizárólag fokhagymás bojlival végeztük, szemenként, kis területen szétszórva. Az aktív éjszaka után reggelre megérkezett a korábbra jósolt hidegfront, széllel és esővel. A kapásokat mintha elvágták volna, a teltházas tavon elvétve lehetett kapásjelző csippanást hallani. Próbálkoztunk lebegtetéssel, pasztázással (őrölt bojliból és dippből kreáltunk egy kis masszát), de sajnos eredménytelenül. Kicsit feladva a küzdelmet, elázva és azért az elmúlt napok pörgős pecájától fáradtan húzódtunk vissza a sátorba, ahol azért még a kiépített wifi hálózat segítségével megnéztük a magyar válogatott mérkőzését. Éjfél környékén Petinek kellett kirohanni a sátorból, utolsó hala 11kg-ot nyomott.

Reggel 9 körül keltem fel, etetni már nem akartam utolsó nap lévén, így nem kapkodtam el a dolgot. Az eső esett, így eléggé lehangoltan kezdtem neki a szokásos reggeli kávém elkészítéséhez, magamban már nyugtáztam, hogy több hal már nem lesz. Amikor még egy utolsó csali frissítés miatt ki akartam tekerni a botjaim, a pod-hoz lépve „elfüstölt” az egyik. Mondanom sem kell, eléggé meglepett, de nagyon örültem, hogy valószínűleg utoljára még fáraszthatok egyet. A csalit egy gyönyörű 10kg-os ponty vette fel, ami a végsőkig küzdött. A visszaengedés után azért újradobtam, de akkor már inkább az járt a fejemben, hogy az esőben hogy kellene lebontani a tábort. A szintén pakolászó szomszédok elégedetten mesélték, hogy éjszaka sikerült fogniuk pár szebbet, és kivétel nélkül a próbára kapott csalival. Mondanom sem kell, ez külön jól esett.

A búcsúhal

A búcsúhal

Nehéz pár mondatban összegezni a pátkai Róth-tavon töltött 5 napunkat, de annyit mindenképpen szeretnék kiemelni, hogy véleményem szerint nagyon ritka Magyarországon az ilyen jól felszerelt horgásztó, rengeteg kapitális hallal, kulturált környezettel, büfével, vizesblokkal. A tulajdonos és a családja a vendéglátás legmagasabb szintjét képviselik, erre a pár napra mi is családtagnak érezhettük magunkat, ezúton szeretném Nekik is megköszönni.
Búcsúzáskor megígértem, hogy idén még visszatérek eme nagyszerű tóhoz, amit be is tartottam, hisz ennek a cikknek a záró sorait is éppen az 5-ös helyen ülve írom, remélem anyagot és ihletet szerezve a következő beszámolóhoz.
Hasonló élményeket kívánok mindenkinek!

További képek elérhetők:
Link

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com