Rohampeca

Bolega Gábor
Bolega Gábor
• Történt május 14.-én hirtelen felindulásból elkövetett, szándékos horgászat.
• Helyszín: Czigler-tó Adony ( Dajapusztai - árok)

Na de a viccet félre téve! Szombat reggel nem igazán tudtam aludni, így gyorsan összekaptam magam, a bottokom, a hátizsákom és a vödröm, bringára pattantam és kiugrottam egyet lógatni a fent említett vízre.

Olyan 7 óra tájban meg is érkeztem, „bejelentkeztem”, beszereztem egy kis konzerv csemege kukoricát, majd megálltam kicsit a teraszon vizslatni a vizet. Ki is választottam egy helyet magamnak a tó túloldalán, a következő szempontok alapján: ez egy kis tó nagy halsűrűséggel, akik (feltételeztem) nagyobb rajokban, bandákban vonulnak a tavon az útvonalaikon. Ilyen szellemiségben választottam ki ezt a helyet.

Elgondolásom az volt, ahogy a halak mozognak a tóban, bizonyos pontokon át kell haladniuk, ezért választottam ez a részt. Jobb oldalon van még egy félsziget, amely beszűkíti a tavat, csak a fényképész (jómagam) lányos zavarában lehagyta. Tehát adott 2 szigetem, és egy összeszűkült szakaszom. Valami csak fog akadni!

Gyorsan neki is álltam az etetőanyagnak. Mint oly sok helyen, itt is kukoricán nevelkednek uszonyos barátaink, ezért fél doboz csemegekukoricát öntöttem össze epres Haldorádó Bázis mix-szel.

Amikor bontottam volna ki a konzervet, szembesültem az első nagy hibámmal a roham pecámon. Otthon maradt a konzervnyitó, szikével meg nem a legcélszerűbb fémet vágni, így maradt a horgász legnagyobb fegyvere, a kreativitás a doboz ellen. Fogtam hát egy régebbi, lándzsahegyű, teleszkópos bottartót, kihúztam a betétet belőle és kipajszeroltam a páncélos fedelét.

Probléma elhárítva, kaja bekeverve és amíg pihentettem, nekiálltam a szerelékek összeállításának. Az egyik bot egy Shimano Hyperloop 360 heavy feeder, Shimano Catana 4000 fc orsóval, 18-as Spro Carp Maxx zsinórral (tudom pergető orsó, de masszív szerkezet, precíz, tapadásmentes első fékkel). A másik botom pedig egy Eurostar Master Class 390 medium feeder, spro nyeletőfékes orsóval( már olyan régi, hogy nincs rajta egyéb azonosító). Itt következett be a második nagy hibám, ami pedig az volt, hogy sem forgó, sem pedig csomóvédő gumigyöngy nem volt nálam. Végül ebből állt mind a két boton a végszerelékem: 30g-os bordás kosár, forgókapocs, 15cm 0,08-as fonott előkén 8-as Owner horog.

Eljött hát a nagy pillanat, bevetés van! A 360-ast jobbra, egy laza csuklómozdulattal beejtettem a nádfal elé, a parttól kb. 3 méterre, tőlem 10-12 méterre. Nekiálltam (volna) csalizni a 390-est, de már láttam, hogy vadul rángatózik a spiccem, alig 1 perccel a bedobás után! Gyors bevágás után már a merítőben is a tenyeres kárász, aki 1 szem 8mm-es fokhagymás popup-ot kívánt meg.

A gyors fogáson fellelkesülve újracsaliztam, ment is vissza a nád elé. A gyors közjáték után visszatértem a 390-es botra. Csalinak erre 8mm-es fűszeres Smoke ball került és bevetettem ugyan abba az irányba, csak 10m-rel beljebb. Ezen a részen 120-150cm-re saccolom a vízmélységet. Ekkor egy 15 perces csend következett, amit a 390-es bot tört meg. Gyönyörű kapás után a bevágásnál erős húzást éreztem, el is könyveltem magamban: „Na ez jó lesz!” Egy pár perc után sajnos a hal nyert, ugyanis hevesen megindult a part felé, és a stég lába elnyiszálta a zsinegem. Gyors újraszerelés, de ez sem volt mentes az izgalmaktól. Előkötött horgokat nem tartok magamnál, mindig az adott területen kötöm őket, az adott szükségek szerint és közben jött a másik botra a kapás. Bevágás és kis huza - vona után már merítőben is az első potyka.

Gyakorlatilag a két botom egyszerre alig volt a vízben egészen 10 óráig. Ekkor volt majdnem egy órás szünet, közben cserélgettem a csalikat hátha sikerül kapásra bírni őket. Valami oknál fogva egyszer felnéztem és láttam, hogy igencsak lóg az eső lába. Hamar esőköpeny elő, ami olyan azt elpakol, egy ilyen napnak nem vet véget egy kis plusz víz! Ahogy elkezdett cseperegni, varázsütésre megindultak a halak is. Ahogy Murphi törvénye kimondja, egyszerre mind a kettőn. Egyiket felkaptam, bevágás, semmi…. Gyors váltás, érzem visszarúg, megakadt. Másfél kilós, erőtől duzzadó töves. Eltelik egy óra, pár kapás közben volt, az eső is elállt. Innentől kezdve viszont elkezdtek a gyönyörű elhúzós kapásokból akkora üres bevágások lenni, hogy már majdnem mérges lettem. Hiába csökkentettem/növeltem a hajszálelőke hosszát nem segített, kötöttem hát hosszabb horogelőkét az egyik botra összehasonlításképp. A trükk bevált mert 5 percen belül jelentkezett is egy kis potyka a felkínált 2 szem Techno natúr keménykukoricára.

Viszont már dél környékén járt az idő eléggé, nagyon sok halat is fogtam, de a termetesebbek valahogy nem jöttek. Nekiálltam variálni csali mérettel, ízzel és ezekből a rendelkezésemre álló lehetséges variációkkal. Végül egy szem 12-14 mm epres panírozot lebegő pellet szilikon karikával felkínálva lett a befutó.

A horog, mint a képen is látható, nagyon szépen akadt ezzel a felkínálási móddal is.

Búcsúzóul utoljára jött du. 2 kor a nap legnagyobb hala: egy 3-4 kiló körüli potyka:

Összegezve a történteket: Én a tavat mindenkinek nagyon ajánlanám, igaz nagyon nagy halakat nem fogtam. 7 óra alatt kerek 40 potyka jött 0,8-1,5kg átlagsúllyal de gladiátorként küzdenek ami igazi élményt tud adni. Akik pedig a „nagy vadat” keresik a faliújságon látható, temérdek remek uszonyos biztosan kecsegtetően hat, ha ellátogat erre a vízre. Ragadozó is akad benne úgy harcsa, mint csuka is, amik véleményem szerint ekkora mennyiségű kárászon és kispontyon, már jócskán megnőhettek/meg fognak nőni. A környezet rendkívül kulturált, ahogy a személyzet is nagyon segítőkész és rugalmas. Lehetőség van a félsziget teljes bérlésére, amelyen egy faház is található pavilonnal bográcsozó hellyel stb. stb. Továbbá egy konténerház a tó túlsó végén, amihez egy külön hozzá tartozó stég is jár. Igazából negatívumot egyet tudok írni, mégpedig azt, hogy naposabb időben ernyővel minden féleképpen készülni kell, ugyanis a parton szinte 0 az árnyékos helyek száma. Ez változni fog, mivel körbe van már ültetve facsemetékkel a tó, de hát még hosszú évek mire megnőnek.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com