Baráti peca a nyékládházai KOI-tavon

Székely István
Székely István
Gyakran mondják ránk horgászokra, hogy "csöndes bolondok" vagyunk, mert az időjárás viszontagságai ellenére, órákig képesek vagyunk a bot mellett ülve csöndben bámulni a kapásjelzőinket vagy úszóinkat. Nem célom megcáfolni teljesen ezt a mondást, mert igenis van minden horgászban egy kis őrültség, ami arra sarkalja, hogy akár olyan időben is a vízparton töltse idejét, pénzt energiát nem sajnálva, mikor más az orrát sem szereti kidugni a lakásból.

Azzal az általános tévhittel azért nem értek teljesen egyet, hogy a horgászat közben meg sem mukkanva ülünk és várunk. Természetesen vannak ilyen alkalmak is, de ennek is megvan a maga szépsége, ezt viszont át kell élni, mert szavakba önteni nem lehet.

A horgászat tényleg nem az a sport, ahol az ugrálásé, a hangoskodásé a főszerep, de semmiképpen nem jelenti azt hogy kukán kell ülni a vízparton, sőt nagyon jó csapatépítő és társasági élményt is tud nyújtani, amit alábbi soraimban szeretnék is bemutatni.

Javában benne jártunk már a nyárban, mikor barátaimmal ellátogattunk a Nyékládházán található KOI tóra. A rövid 48 órás túrát még a tavasz végén beszéltük meg és egyeztettük le a tó tulajdonosával Kota Bélával. A tón található 11 bojlis állás közül mi, a már számunkra jól ismert 2. és 3. állást foglaltuk le, mert előzetes terveink szerint 4 en lettünk volna a túrán. A tó népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy érdemes már a horgászat előtt akár egy hónappal érdeklődni a szabad helyek iránt, mert mi is már csak hétköznapra tudtunk szabad állást foglalni, igaz nem bántuk annyira, hogy elkerüljük a hétvégi tumultust.

Megérkezésünkkor az állásunkon ez a látvány fogadott

Krisztián barátunknak úgy alakult, hogy az egész hétre szabadságot kapott, és úgy döntött ő már két nappal hamarabb elfoglalja a kiválasztott állásokat, mi pedig majd kedd délben csatlakozunk hozzá az előzetes terveknek megfelelően. Ádám barátom nem volt ilyen szerencsés, neki az utolsó pillanatban le kellett mondania a túrát, viszont Balázs és Péter barátunk nagy örömmel csatlakoztak hozzánk.

Így kedden mikor megérkeztünk a tó partjára Krisztián már túl volt egy 48 órás etapon. Elmondása szerint az éjszakák elég nyugalmasan teltek, viszont a délelőtti és kora délutáni órák elég jól adták a halat és gyakran volt, hogy a kapások egymást követék és nem győzte újrahúzni a felszereléseket. Nagyon biztatóan hangzott az élménybeszámolója, ennek és a találkozás örömére gyorsan megittunk egy áldomást, és mi is nekiálltunk a felszereléseink kipakolásának. Annak érdekében, hogy az ilyenkor szokásos adrenalin szint még magasabb legyen barátunk kapásjelzője erős húzós kapást jelzett, de alig hogy felvette a kontaktot a hallal a másik botja is elsült. Mondanom se kell azonnal szolgálatba helyeztem magam és én is fárasztásba kezdtem. Mondani se kell ettől jobb kezdés nem is kell. A halak fotózását és visszaengedését követően ismét úgy éreztük ezt a jó kezdést illik megünnepelni és ismét megittunk egy kupicával.

Sose rosszabb kezdést...

A két gyors kapást követően egy kisebb szünet következett, ami pont arra volt elég, hogy mindegyikünk elvégezze a helykeresést és a felszereléseit a megfelelő helyre húzza, illetve dobja. Erre a túrára is 3 fajta bojlit hoztam magammal, amelyeket egész évben teszteltem, igaz a legutóbbi bányatói fiaskó után egy kicsit módosítottam a recepteken a jobb kötés érdekében. Nem titkolt szándékom volt, egy intenzív vízen is tesztelni őket.

A botok és a tábor elrendezése után kényelembe helyeztük magunkat és mivel elég régen találkoztunk hosszas élménycserébe kezdtünk, kivel mi történt mostanában. Közben pedig megkóstolgattuk ki milyen gyümölcspárlatot hozott magával a két napos kikapcsolódásra. Hozzáteszem csak módjával, ugyanis ez a sport nem erről szól.

A beszélgetést ismét Krisztián jelzője szakította félbe, és akárcsak az érkezésünkkor nem sokkal utána a másik botja is elsült, mit sem kell mondanom én reagáltam ismét leggyorsabban és siettem a segítségére. A fárasztást követően már mindkét hal a matracon feküdt, gyors fotózást követően pedig vissza is nyerték szabadságukat. Itt megemlíteném, hogy mind a 11 bojlis álláshoz rendelkezésre áll egy nagyméretű pontybölcső, a halak védelme érdekében. A tógazda nem csak a halak védelmére, de a horgászok kényelme érdekében is számos fejlesztést eszközölt az ide látogatóknak. Nekem mint a vadvizek szerelmesének néha már túlzásnak is érzem az effajta kényelmi szolgáltatásokat, de nem szeretnék pálcát törni az ilyen helyek szerelmesei felett sem.

Krisztián csalijának a pontyokon kívül ez a gyönyörű balin sem tudott ellenállni

A gyors két kapást követően kicsit megélénkültek az események, felváltva érkeztek a kapások mindannyiunk számára, így majdnem mindig fárasztott valamelyikünk. Amilyen gyorsan jöttek olyan gyorsan is abba maradtak, ez a tendencia az egész túrára utólag elmondható volt. Ha egyikünknek kapás volt, akkor már lehetett készülni, hogy hamarosan húzza a következő szereléket is. Pedig etetéseink kellő távolságba voltak elhelyezve egymástól.

Voltak olyan időszakok amikor egymást követték az ilyen erőtől duzzadó pontyok

A napnyugtával a kapások teljesen abbamaradtak, ami számomra teljesen meglepetésként hatott, nem gondoltam volna, hogy a napközbeni tikkadt melegben a halak aktívabbak lesznek. Egy finom vacsora elfogyasztását követően horgászélmények felelevenítésével mulattuk az időt, majd éjfél körül a sátrainkba elhelyezkedtünk, bízva a hajnali jobb folytatásban.

Az éjszaka nyugodtan telt, egyetlen egy húzós kapás zavarta meg csak álmunkát egy kapitálisnak jóindulattal sem nevezhető kis ponty személyében. A hajnalra várt kapások viszont kissé megkésve de Krisztián korábbi két napi tapasztalatainak megfelelően megérkeztek és ismét kisebb megszakításokkal folytatódtak, nyugodtan megreggelizni sem hagyták az embert.

Nem hagyta, hogy nyugodtan elfogyasszuk a reggelinket

Dél magasságában a kapások száma nagyon lecsökkent és a hőmérséklet is elég elviselhetetlenné vált, ezért az árnyékba visszahúzódva, egy finom ebéd és pár sör elfogyasztás után vártuk az enyhülést és a halak kapókedvének visszatértét.

A jó pár órás kapástalanságot különböző horgász sztorik mesélésével, illetve kisebb taktikai módosítások végrehajtásával töltöttük. Ahogy a nap ereje kezdett kevésbé elviselhetetlen lenni a halak kapókedve ismét kezdett visszatérni. Pár gyors fárasztást követően mindegyikünk elvégezte az esti etetéseket és a szerelékek frissítését. De akár csak előző éjszaka, a naplementetét követően a kapásjelzőink ismét elnémultak. Az egész napos meleg és a fárasztások elég sokat kivettek belőlünk, így elég hamar a sátrainkban találtuk magunkat. Már majdnem 1 óra körül járt az idő, mikor a kapásjelzőm be jelzet, hamar a bot mellett teremtem és felvettem a kontaktot a hallal. A merítést követően nem sokkal, Péter botján is kapás jelentkezett és 10 perc fárasztást követően már az a ponty is a bölcsőben pihent. A két gyors kapást követően arra számítottunk ismét az eddigiekhez hasonlóan továbbiak jelentkeznek majd, de most nem így történt. A szerelékek visszahúzását és némi etetés elvégzése után visszafeküdtünk aludni, sajnos reggelig már semmitől sem zavartatva.

Reggel felkelve frissítettük a szerelékeket és egy gyors reggelit követően lassacskán nekiláttunk a pakolásnak, ugyanis délig szólt csak a foglalásunk. A pakolás közben még szerencsékre egy- egy jó kapást mindannyin elkönyvelhetünk, így mindannyian elégedetten távozhattunk a 48 órás baráti horgászatról. A túra pikantériájához hozzátartozik, hogy Balázs a tóban megtalálható 13 darab tokból 8-at is sikeresen megfogott, amire a tógazda szerint még sosem volt példa, hogy egy helyről kicsit több mint egy nap alatt ennyit megfogjanak.

Balázs nagyon ráérzett a tok fogásra

Összességében elmondható egy eredményes horgászaton volt túl mindegyikőnk, tény nem az ilyen típusú vizek amikért megdobban a szívem, de jó volt azokkal a barátokkal együtt horgászni, akik nem tudnak eljutni idő hiányában az általam látogatott tavakra. Magam részéről azért is elégedett voltam, mert a bojlijaimban eszközölt változtatások, amelyek a megfelelő kötés kialakítását célozták sikeresen vizsgáztak. A mostani túrán egyértelműen a fűszeres ízesítésű bojlim volt a favorit, összesen 13 kapásig jutottam el vele, míg a kagylós és a csokis-májas összesen 6 kapást eredményezett.

Írásommal remélem sikerült rácáfolnom a pecázással szemben támaszost sztereotípiákra, hiszen akár egy nagyobb társasággal is lehet egy jó hangulatú, mégis eredményes horgászatot abszolválni. A terjedelmi korlátok miatt lehetetlen lenne az összes fogást és élményt megosztani, de igyekeztem egy két momentumot megmutatni azok számára, akik szívesen ellátogatnának erre a tóra. Azok akik szívesen élnének át ilyen pillanatokat, azoknak bátran merem ajánlani a Miskolctól körülbelül 15 km-re Nyékládházán található KOI-tavat, ahol a nagyszerű halállomány mellett minden más is adott a kellemes időtöltésre akár barátainkkal vagy családunkkal.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com