Derekegyház a nagy pontyok Mekkája

Bárány László
Bárány László
A pontyok és amurok horgászatának egészen különleges, máshoz nem hasonlítható módszere a bojlis horgászat. A módszer Angliából került hozzánk Német és Osztrák sporthorgászok közvetítésével. Mi most Édesapámmal töltöttünk el három napot egy csendes Csongrád megyei tavon, hogy megtapasztalhassuk újra az édes érzést mikor váratlanul felcsendül a horgász fülnek oly kellemes hang, az elektromos jelzőből, a fék kerregése jelzi, hogy nemes ellenféllel hozott össze a sors és a méltó bánásmód és fertőtlenítés végén boldogan nyugtázva láthassuk, amint „barátunk” visszanyeri szabadságát. Nekünk hosszú évek óta nyújt felejthetetlen élményt egy-egy ilyen túra, melyet most veletek is megosztok.

Nem kötelező így horgászni, de kipróbálni mindenképpen érdemes!

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a nagy pontyok megfogásához kemény botok, vastag zsinórok és nagyobb horgok szükségeltetnek. Azonban a mai modern technika előnyeit figyelembe véve már olyan eszközöket foghatunk a kezünkben, melyek a botok hallatlan rugalmasságának, a zsinórok kiváló szakító szilárdságának és a minőségi acélból készített horgoknak köszönhetően olyan sportszerű és élvezetes változatai a horgászatnak, melyek ugyan nem minden esetben végződnek a horgász győzelmével, de maximális élményt nyújtanak.

Egyre elterjedtebb válfaja lett a nagy pontyok becserkészésének a bojlis horgászat. 20 éve még kinevettük volna azt, aki azt mondja, hogy egy vékony cérnára kötött és a horog öblébe hurkolt gombócért szó szerint versengenek a halak. Mára azonban teljesen elfogadott tény lett, hogy a hajszálelőkés csali felkínálásnak nincs párja, bármilyen vízről is legyen szó.

Idén először most sikerült pár napot szentelnünk ennek a csodálatos sportnak/hobbynak. Április 29-én hajnalban érkeztünk meg az általunk annyira szeretett horgász tóra. A felvétel alapján sokan titulálják ezt a tavat egy egyszerű intenzív víznek, ahol mondván bárki tud halat fogni. Pedig ez egyáltalán nincs így. Számos buktatója van az itteni horgászatoknak, amikbe már én is bele futottam és még megannyi sporttárs fog az elkövetkező években. A tavon rengetegen horgásznak és ez az állandó nyomás bizony érezhető a halak hozzáállásán is. A kapások nagyon finoman jelentkeznek és szó szerint meg kell dolgozni egy-egy kapás kicsikarásáért, hogy a már rutinos és rafinált halak eszén túl tudjunk járni. Ezen kívül a tóban található nád szigetek, akadók mind-mind a halak javára billenthetik a mérleget, ha felkészületlenül ér minket egy darabosabb példány.

Kiérkezésünket követően sem hallottunk túl jó híreket, ugyanis az elmúlt napok változékony időjárása, a szélsőséges hőmérsékleti értékek és a folyton ingadozó légnyomás bizony eléggé étvágytalanná tette uszonyos barátainkat.

A kapott információkat mérlegelve végül úgy döntöttünk, hogy a tó végében lévő álláson próbálunk szerencsét, ugyanis itt kicsit mélyebb a víz és bizonyos területeken az iszapréteg is jobban ki van fürödve a halak által, így jobb esélyekkel pályázhatunk néhány élmény dús percre.

Izgatottan pakoltunk ki a kocsiból és álltunk neki a tábor felállításának, a felszerelés beélesítésének. Számtalanszor csináltuk már végig mindezt Édesapámmal, de minden alkalommal újra és újra izgulunk és tele vagyunk bizakodással, vágyakozással, hogy a hőn áhított egyedeket néhány kép erejéig partra terelhessük.

Bő 1 órás munkálkodást követően a botok már helyükre is kerültek és vártuk, hogy valami megtörje a csendet.

Az első jelentkezőre viszonylag sokat kellett várni, ugyanis csak kora délután jutottunk el odáig, hogy apró csipogásokkal jelezte valaki odalentről, hogy az általunk felkínált csali elnyerte a tetszését. A hideg víz miatt még nincsenek olyan kirobbanó erőben a halak, úgyhogy pár perc elteltével már a kamerák előtt pózolt őkelme.

Ezen a túrán úgy döntöttünk, hogy nem mérlegeljük a halakat, hanem amilyen gyorsan csak lehet visszaengedjük őket éltető elemükbe, hiszen a pontyok is már javában készülnek az ívásra és nem szerettünk volna még véletlenül sem kárt tenni bennük és az ilyenkor annyira érzékeny hasukban.

A halak védelme mindennél fontosabb ilyenkor ( is ). Féltő gondoskodással engedtük mi is útjára valamennyi minket megtisztelő ellenfelet.

Ezek után sem pörögtek fel igazán úgy az események, ahogy egyéb körülmények között szoktak. Minden apró sikerélményért agyalni kellett, változtatni a taktikán, fürkészni a vizet és olvasni az általa adott jelekből.

Már estefelé járt mikor végre határozott húzásra vághattunk be és kezdetét vette egy igazi erőpróba, a ponty mindent elkövetett, hogy szabadulni tudjon a szúrós falattól. Már a megakasztás pillanatában is érezni lehetett, hogy szebb halat sikerült elcsípni, de csak a matracon vált valójában láthatóvá, hogy mennyire gyönyörű egészséges és ikrától majd kicsattanó bajszos vette fel a neki felkínált bojlit.

Másnap reggelig aztán nyugalmas percek következtek, melyet mi Apa-Fia beszélgetéssel, finom, otthonról pakolt ételek elfogyasztásával és pihenéssel töltöttünk. Az éjszaka igen csak lehűlt a levegő, reggelre 4 fokot mutatott a hőmérő. Kimondottan jól esett a hálózsákba bevackolni magunkat és nem is bántuk annyira, hogy nem kell a botok mellett éjszakáznunk.

Amint kivilágosodott már talpon voltunk és próbáltuk kitalálni, hogy a halak eddig is viszonylag visszafogott étvágyát vajon miképp fogja befolyásolni ez a markáns lehűlés.

Délelőtt sikerült több kisebb méretű amurt fogni, ami bár meglepő volt 7 fokos vízből, de örültünk nekik, hiszen mégiscsak a kapás és a fárasztás az igazi élmény és öröm egy pecás számára.

A déli harangszóval érkezett a következő „fényképes” hal, egy csodaszép tőponty személyében.

Ez után valamicskét javult az idő és ez láthatóan a halak kedvét és étvágyát is javította, hiszen a délután folyamán is sikerült elcsípni párat az amurokból, akik szemlátomást jól érezték magukat a magmixes etetésen és mikor épp nem is ettek, őrizték a területet.

A másik etetésen, amire bojlit és pelletet szórtunk nagyobb mennyiségben egészen eddig csend honolt. Délután 4 óra felé óvatos ejtős kapással adta tudtunkra innen is valaki, hogy ő bizony megérkezett. 10 perces finom fárasztás végén újabb aranyhasú pihegett a hálóban várva a fotózást és a gyors útnak eresztését.

A napot a tógazdával és kedves párjával eltöltött beszélgetéssel, tőlük kapott isteni finom vacsorával és egy kiadós alvással zártuk.

Másnap reggel fájó szívvel vettük tudomásul, hogy elérkeztek az utolsó órák és bizony bele kell húznunk, hogy még pár szép élményt be tudjunk gyűjteni.

Szerencsére ebben a halak is viszonylagos partnerséget mutattak, ugyanis az újra húzást követően pár percen belül újfent vendégünk akadt egy szép pikkelyes képében. Öröm látni az itteni halakon, hogy mennyire egészségesek, mennyire jól tűrik azt a minden napos stresszt, ami éri őket a rengeteg ólom csobbanással és zajongással és a szájuk is egészen szép, köszönhetően Sanyi bácsi szigorának, amivel védi az itteni állományt és a halőr Misi bácsinak, aki betartatja a szabályokat.

Az előző élményt pár percen belül követte a másik, ugyanis az imént halat adó botot még csaliztuk, mikor a másik jelző is megelevenedett. Néhány perces fárasztást követően ez a pontyocska is élvezhette kicsit a sajtó nyilvánosságot, majd kényelmes farkcsapásokkal búcsúzott tőlünk.

Lassan elérkezett a pillanat, amit egyetlen vérbeli horgász sem kedvel annyira, a pakolás. A tábor bontásával kezdünk mindig, hogy a botoknak még legyen esélye búcsúzóul elsülni és megadni nekünk az euforikus érzést, hogy a túrát hallal zárjuk.

Ez a taktika ezúttal is működött ugyanis már szinte minden a helyére került a kocsiban és csak a botok következtek volna, mikor a bal oldali jelző lassú, majd egyre gyorsuló csippanásokkal hívta fel magára a figyelmet. Hamar ott teremtünk és felvettük a kontaktust a gyönyörű amurral. Jó pár kirohanással, burványlással és tarsolyból előhúzott trükkel próbált megviccelni minket, de végül ő is bekerült a tó amur legendáriumába egy fényképpel.

Összességében elégedetten konstatáltuk az elmúlt 3 nap történéseit és bár ezúttal a halak nem voltak olyan intenzív étvágyuknál, csak sikerült pár fényképpel, szép emlékkel és új ismeretséggel zárni a kalandot. 15 db amur és 5 db ponty tette tiszteletét nálunk. Mivel nem mérlegeltünk nem is akarok vaktában számokkal dobálózni. A lényeg, hogy minden általunk megfogott hal visszanyerte szabadságát és boldogan úszott vissza a családjához. Nekünk megmaradtak a fogás okozta élmények és a remény, hogy még egyszer újra összehoz velük minket a sors és talán pár kilóval pocakosabban, talán néhány évvel több rutinnal a hátuk mögött, de ugyanilyen szépen és egészségesen a vendégeink lesznek pár fotó erejéig.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com