Visszatérés Derekegyházára

Bárány László
Bárány László
Üdvözlök minden kedves horgászatot kedvelőt!

Mint korábbi cikkeimből már kiderült megszállott és fanatikus horgász vagyok. Feltett szándékom, hogy széles körben tudjam elterjeszteni a halakkal való kíméletes bánásmód és a kifogott egyed iránt nyújtott maximális tisztelet szemléletét.

Jó magam is megközelítőleg 20 éve horgászom, ebből az elmúlt években túlnyomó részt már csak bojlival. Ezzel párhuzamosan elsajátítottam azt a sok információt és tudást, melynek birtokában egyre többször talál meg az a bizonyos „szerencse”. Ugyanakkor minden kifogott halat a barátomnak tekintek és boldogan engedek vissza éltető elemébe.

Remélem, hogy ez a gondolkodásmód egyre nagyobb tért fog hódítani, hiszen a bojlis horgászat lényege éppen az, hogy a nagy halakat szeretnénk megfogni. Ha pedig nem helyezzük vissza ezeket, akkor úgymond magunk alatt vágjuk a fát, ugyanis a kapitális egyedek biztosíthatják legjobban a vizekben a természetes utánpótlást. Ha megtartjuk a nagy pontyokat, úgy megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy esetleg néhány év elteltével ismét kifoghassuk, de a természetes súlygyarapodásnak köszönhetően, már néhány kilóval nehezebben.

Amikor a nagy halak nyomába eredünk, általában nem pár órás horgászatokat tervezünk, hanem több napig tartó kintléteket, de minimum egy hosszú hétvégét teszünk szabaddá ennek érdekében. Horgászatokra minél öregebb tavakat igyekszem felkeresni, hiszen ezeken a vizeken jóval nagyobb az esélye, hogy meglepetés méretű példányokra bukkanjunk. Így jutottam el évekkel ezelőtt a már korábban is bemutatott Derekegyházára is, ahol egy igazi ékszeres dobozra bukkantam, melyet csodálatos környezet, baráti hangulat és párját ritkító halállomány jellemez.

Mostani túránk helyszínéül is ezt a tavat választottuk. Egy 3 napos kikapcsolódásnak induló horgászatból kerekedett ki az a felejthetetlen élmény, ami a túra zárásakor tudatosult bennünk.

Mivel huzamosabb ideig tartózkodunk kint és szerencsére a Párom és Édesanyám is úgy döntöttek, hogy elkísérnek minket, szükségünk volt minden nemű kiegészítőre, ami biztosítja azt, hogy jó közérzettel, az alapvető kényelmet biztosítva horgászhassunk. Mindenkit bíztatok, hogy próbáljuk bevonni a Hölgyeket is ebbe a fantasztikus programba és kikapcsolódási lehetőségbe, azonban ehhez feltétlenül szükségünk van megbízható sátorra, kényelmes ágyra és horgászszékre, valamint meleg hálózsákra is. Ugyanilyen fontos a különféle időjárási körülmények esetén is megfelelő öltözék. Tulajdonképpen az otthoni kényelmet próbáljuk meg magunkkal vinni a vízpartra, hogy gondoktól mentesen érezhessük jól magunkat.

Ez esetben is a tábor ilyen módú összeállítása után kezdtük meg a hely feltérképezését és magát a horgászatot. A halak tartózkodási helyének megtalálása után került sor az etetésre és a szerelékek behúzására.

A botok beélesítését követően nem kellett sokat várni és hamarosan elkövetkezett az a pillanat, ami minden alkalommal az egekbe repíti a bojlisok adrenalin szintjét, irgalmatlan erejű kapással jelentkezett valaki odalentről.

A kontaktus felvételét követően az ellenállása nem csillapodott, érezhető volt, hogy a felmelegedett vízben igen csak elemében van a lelkes bojli faló.

Jó pár perces huzavona és többszöri kirohanás után sikerült csak bölcsőbe fektetni a fiatal amurt.

Örültünk, mert a gyors kezdés és az etetésen ez idő alatt is gyülekező burványok azt sejtették, hogy jó pecának nézünk elébe.

Szerettünk volna ezúttal inkább pontyokat fogni, ezért a korai amur jelentkező hatására növeltük a bejuttatott bojli és pellett mennyiségét és ezzel párhuzamosan minimalizáltuk a főtt magokét.

Ennek hatására eltelt ugyan néhány óra kapás nélkül, de hittünk benne, hogy a taktika működni fog és úgy is lett. Kora délután volt már mikor a bal oldali swinger komótosan emelkedni kezdett és ugyanazzal a higgadtsággal a nyeletőfék is megszólalt.

Bevágás után érezni lehetett a méltóságteljes bólogatásokat és a lassú oldalazó mozgás is pontyra utalt. Hamarosan engedte is magát merítőbe terelni és bár nem ő volt a tó legnagyobb példánya, mégis örültünk, hogy sikerült bajszost horogvégre keríteni.

Valószínűleg a nagyobb mennyiségű alapozó etetésnek és a viszonylag nagy méretű golyóknak köszönhetően a következő kapásra is várni kellett egészen a kora esti órákig.

Ekkor a jobb oldali bot jelzője kelt életre és folyamatos csipogással tudatta velünk, hogy bizony újabb esemény van kialakulóban.

Az előzőnél jóval nagyobb súlyba és komolyabb ellenállásba ütköztem a bot felvételét követően. Pár percig azt lehet mondani, hogy a hal irányított és viszonylag nagy területet be is úszott. Mikor érezhetően lassult a mozgása, sikerült őt a part irányába fordítani és talán ez volt az a pillanat, ahol ő is úgy érezte, hogy méltó ellenfélre akadt. Próbált minden trükköt bevetni még a merítő előtt, hogy szabadulhasson, de a kis méretű horog biztosan ült a szája sarkában, így hamarosan a fényképező előtt pózolhatott.

Visszaengedését követően ezen a napon már nem történt más komoly dolog. Megvacsoráztunk, beszélgettünk egy jót és mivel az elmúlt időszak munkában és stresszben igencsak bővelkedő volt, ezért úgy döntöttünk a botokat kivéve inkább alszunk egy jót és hajnalban újult erővel vetjük bele magunkat a nagy halak üldözésébe és abban is bíztunk, hogy az éjszaka leple alatt a kialakított etetést is benépesítik uszonyos barátaink.

Másnap hajnalban főztünk egy finom friss kávét és ennek illatát és ízét kiélvezve kémleltük a vizet és dolgoztuk ki a stratégiát a későbbiekre.

A szerelékek viszonylag gyorsan a helyükre kerültek és az egyik ugyan ilyen gyorsan gazdára is talált. Az etetőhajó éppen partot ért, mikor a bal oldali boton aktív csipogások közepette valaki távolodott a parttól a felkínált golyóval a szájában.

A bevágás után egyértelmű jelét adta nem tetszésének, hihetetlen erővel próbált a mélybe törni és megtalálni egy-egy akadót, ami a szabadulás utolsó esélyét jelentheti számára. A bot és a helyes fék beállítás azonban gátat szabtak próbálkozásainak és pár perc elteltével őt is megmutathattuk a kameráknak. Egy gyönyörű tükörponty volt, hatalmas farokúszóval, amivel nem is csoda, hogy így tud lapátolni.

Ezek után felpörögtek az események és egymás követték a kapások és az élmény dús fárasztások. Sikerült több pontyocskát és kisebb amurt is partra terelnünk, azonban a nagy kánikula miatt fotózással és mérlegeléssel ezeket az egyedeket nem is stresszeltük pluszban, horog szabadítás és száj fertőtlenítés után mehettek is vissza éltető elemükbe.

Több olyan momentum is volt, mikor mindkét boton fárasztottunk.

Délutánra annyira meleg lett, hogy jól esett a tóban kicsit megmártózni és lehűteni magunkat, sőt az ebben az időszakban érkező pontyokat is ölben visszavíve engedtük szabadon.

Estére meg volt beszélve a tó tulajával, Sanyi bácsival és kedves Párjával, Icuval, hogy kijönnek hozzánk egy beszélgetésre és egy jó hangulatú grillezésre.

Boldog vagyok, hogy Sanyi bácsiék személyében igazi Barátokra és lelki társakra találtunk és ezt az egész Családom nevében köszönhetem.

Tudjuk azt, hogy a barátság ragyogását nem a kinyújtott kéz, a kedves mosoly vagy a társaság öröme adja, abból a lelki inspirációból fakad, mely akkor száll meg, amikor felfedezed, hogy valaki hisz benned és hajlandó megbízni benned. Mi minden alkalommal átéljük ezt mikor Icuék velünk töltik az időt.

A grill mester szerepét ezúttal Édesanyám vállalta magára és a vízparti körülmények közé varázsolt olyan illat és íz kavalkádot, amit sokan otthon is megirigyelhetnének.

A húsok sülése közben a bal oldali boton újabb jelentkező akadt. A kapása is rutinos, öreg példányt sejtetett, de a bevágás pillanatában ez biztossá is vált. A bevágásban megállt félúton a bot és lomha, ám ellenállást nem tűrő módon a hal lopta a zsinórt az orsóról. A társaság szurkolásának, a jó akadásnak és a türelmes fárasztásnak hála sikerült túránk legnagyobb halát szákba terelni, mely alatt a mérleg 25,6 kilót mutatott. Örömünk leírhatatlan volt és Sanyi bácsin is látszott a boldogság és elégedettség, melyet joggal érzett, hiszen ezek a gyönyörű példányok az ő keze munkáját és áldozatos fáradozását dicsérik.

A hosszúra nyúlt fárasztási és mérlegelési procedúra miatt a vacsora már majdnem teljesen elkészült. Éppen ezért a botot nem is húztuk újra, hogy tudjunk nyugodtan enni és a társasági életet is kiélvezni.

Hamarosan tálalták is a Hölgyek a finom vacsorát, melyhez isteni salátákat ettünk és finom italokat ittunk, nyomát sem érezve annak, hogy távol vagyunk az otthon kényelmétől.

A vacsora befejezését követően éppen, hogy megtöröltem a kezemet mikor a bent maradt bot is jelezte, hogy talán a parti finom illatoknak köszönhetően, de a halaknál is elérkezett a vacsora idő.

Egy igazán szép és egészséges tőponty volt az elkövető, aki szákba terelés után abban a szerencsében részesült, hogy nem csak én tarthattam őt kamerák elé, hanem Sanyi bácsi is mellénk guggolt és megtisztelt minket egy közös fotóval.

A visszaengedést követően jó ideig nem húztuk újra a botokat, hanem beszélgetéssel és vicc meséléssel dobtuk fel a hangulatot. Már erősen sötétedett mikor hallani lehetett pár harcsa buffanást a közelből. Hirtelen ötlettől vezérelve arra jutottunk, hogy ma éjjel bent maradnak a botok, de csalinak nadály csokrot teszünk fel. Ha szerencsénk lesz és sikerül kapást elérni, akkor egy élvezetes fárasztásnak nézünk elébe a bojlis felszereléssel, ha pedig nem, akkor alszunk egy jót.

A gondolatokat tett követte, majd hamarosan mindkét bot nadállyal csalizottan várta az éjszakát.

Sanyi bácsiék is elköszöntek tőlünk, a grillezésből visszamaradt romok eltakarítását követően mi is behúzódtunk a sátorba és elhelyezkedtünk egy kiadós alváshoz, hogy az adott napi sok fárasztás élményt újra gondolva aludjunk egy jót.

A sors azonban másképp alakította a dolgokat. Hajnalban erőteljes kapásra vághattam be. A bot pillanatok alatt karikába hajlott és kezdetét vette egy igen hosszú fárasztás. Érezhetően harcsa volt a szerelék másik végén, ugyanis hol elementáris erővel húzott, hol óriásaikat rúgott a zsinóron, hol orsózva próbált megszabadulni a horogtól. Szerencsére a szájának sarkában biztosan ült a nem épp harcsázásra tervezett 8-as méretű horog és ennek köszönhetően hamarosan sikerült is az alsó állkapcsát megragadva partra emelni.

Specializálódott harcsások biztos csak legyintenek egy ilyen harcsa láttán, azonban számomra a bojlis felszereléssel egy örök élményt jelentett a legyőzése.

Visszaengedését követően úgy véltük jobb lesz, ha ismét a pontyos vonalra kanyarodunk és megnézzük mi a helyzet a magára hagyott etetésen. Tudtuk, hogy már csak pár óránk maradt ebből a nagyszerű pecából, de, ha már semmi mást nem is fogunk, az óriási ponttyal és a harcsával már kiemelkedő marad ez a túra.

Azonban a pontyok úgy gondolták még adnak nekünk feladatot és volt még jelentkező, aki szerette volna átélni a sajtónyilvánossággal járó felhajtást.

Ennek fényében alig 10 perc várakozás után a bal oldali boton lassú ejtős kapásra vehettük fel a botot az állványról és a bevágás sikerességét jól jelezve az orsó is megszólalt.

A harcsáénál jóval visszafogottabb volt az ellenállás, de ponty létére így is becsületére válik, mindaz, amit megtett, hogy ő győzhessen.

A fényképezés közben hallottuk, amint a másik jelzőt is csipogtatja egy korán ébredő uszonyos.

Ez a bajszos is hamarosan bölcsőbe került és ezzel együtt a cikkembe szereplőként, valamint a tó ponty legendáriumába egy újabb nagytestű, egészséges példányként.

Pakoláskor még sikerült becsapni egy rafinált potykát a jobb oldali etetésen, ami gyakorlatilag a túránk záró akkordjaként funkcionált.

Ő is egy erőtől duzzadó, hibátlan töves volt, aki fotózás után boldogan úszhatott vissza a családjához.

Ebben a pár napban is kiemelkedő fontosságú szerepet játszott a halak védelme és a lehető legkevesebb negatív élmény okozása nekik. Amint azt a bevezetőben is írtam, óvjuk ezeket a gyönyörű állatokat, biztosítsuk ezáltal magunknak a lehetőséget a későbbiekben is ilyen nagyszerű percek átélésére.

A Hölgyeket pedig vonjuk be bátran, minden olyan pillanat, amit Velük közösen élhetünk át maximálisan felértékelődik. Azok a plusz kényelmi kiegészítők és egyéb apró cikkek, amik pedig azért kerülnek ki a partra, hogy Ők is élvezhessék az ott tartózkodást megtérülnek egy-egy lopott pusziban, egy-egy szép mosolyban vagy egy-egy olyan momentumban, amikor azt látjuk, hogy minden, ami számunkra kedves egy helyen van.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com