Óriások nyomában Nagyrédén

Bárány László
Bárány László
Kisebb kihagyás után ismételten üdvözlök minden horgásztársat!

Ezúttal egy olyan túráról szeretnék beszámolni Nektek, mely PECACENTERES csapatépítő programként lett megszervezve, azonban olyan eredményeket hozott, amire legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna. A poént lelőni azonban nem szeretném, úgyhogy kezdjünk mindent egészen az elejéről.

Korábbi cikkeimet olvasók már tudhatják, hogy mennyire lelkes híve vagyok a Derekegyházán található bojlis tónak, azonban ezúttal más helyszínre esett a választás.

Barátom és egyben üzlettársam, Laci keresett fel azzal az ötlettel, hogy szervezzünk egy hosszú hétvégét, ami tökéletes lehetőséget fog biztosítani nekünk az üzleti dolgok átbeszélésére, a barátok és csapattagok integrálódására a cégbe és számomra is alkalom adódik az általa kedvelt horgásztó megismerésére.

Ez a vízterület nem más, mint a Nagyrédei Horgásztó.

A túra egyértelmű favoritja

Bojlis körökben talán már nem szorul bemutatásra a víz, azonban pár sorban mégis összegezném a jellemzőit, hátha van még olyan, aki egészen eddig hozzám hasonlóan nem jutott el erre a fantasztikus tóra.

A Nagyrédei Horgásztó Heves megyében, Gyöngyös előtt, Nagyréde községben található. A tározó Budapesttől 60 km-re helyezkedik el, az M3-as autópályán vagy a 3-as országúton, kb. 40 perc alatt megközelíthető. A tó a Mátra lábánál, hegyek, erdők ölelte, érintetlen festői környezetben fekszik, vízét két patak táplálja. Az 1960-as évek elején létesített egykori TSZ víztározó, eredetileg mezőgazdasági célokat szolgált, 2010-től pedig sporthorgász-tóként üzemel. A teljes terület 32 hektár, amelyből a vízfelület 22 hektárt tesz ki. A víz átlagos mélysége 1,4 – 2,2 méter között mozog. A tavat sűrű, benyúló ősnádasok, part menti bedőlt fák, rönkök, illetve változatos, iszapos mederfenék jellemzi.

A tavon a „fogd meg és engedd vissza” (Catch & Release) szemlélet és horgászati módszer alapján a horgászok minden halat kötelesek kíméletesen visszaengedni! A horgászrend kialakításánál a természetes környezet és a háborítatlan élővilág megőrzése volt az elsődleges szempont.

A több mint 50 éves tározóban megtalálható Magyarország összes őshonos halfaja. A halfaunát főként a 10 kg körüli pontyok, amurok jellemzik, de nem ritkák az akár 20 kg-ot is meghaladó példányok. A hosszú évek során több, ritkaságszámba menő, kapitális méretű hal fejlődött ki a tó állományában. Óriási, 50 kg-nál is nagyobb harcsák, gyönyörű süllők és csukák színesítik a tározó zavartalan élővilágát. A rekordlistás méretű fogások a honlapon folyamatosan nyomon követhetőek, azonban jó párat hamarosan itt is láthattok majd.

Mivel ígéretes volt a beharangozó és a neten fellelhető írások is bizakodásra adtak okot, örömmel mondtam igent a felvetésre és lelkesen vártam az indulás napját.

2017. június 14-én, pénteken reggel találkoztunk össze a többiekkel kint a tó partján lévő halőrháznál, ahol a rövid köszöntés és jegyváltás után megkaptuk a 4-es álláshoz tartozó faház kulcsát. Izgatottan gurultunk le a partra elfoglalni rezidenciánkat és szemügyre venni a csodás környezetben elterülő tavat.

A túra egyértelmű favoritja

Gyors kipakolást követően mindenki tudta a dolgát, hogy hamar a helyükre kerülhessenek a végszerelékek, a tábori körülmények is elérjék komfortos szintjüket és már valóban csak a szenvedélyünknek kelljen hódolni.

A dolgok vezénylésében, a bójázásban és a kiválasztott helyek megismerésében elévülhetetlen szerepet játszott Laci barátom.

A túra egyértelmű favoritja

Miután minden bója a helyére került és megtörtént az alapozó etetés bejuttatása is a csónakból, a felcsalizott horgok behordására került a sor, melyet már etetőhajó segítségével oldottunk meg a minél kisebb zaj keltése érdekében.

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

Az utolsó bot beállítását követően berendeztük a szállásunkat, kitöltöttük az üdvözlő italt és leültünk korábbi horgászatokból származó élménybeszámolókkal múlatni az időt.

Talán a halak is tudták ki közülünk a tóval kapcsolatban a legszakavatottabb a társaságból, ezért Laci bal oldali botján kisvártatva jelentkezett is az első bajszos.

Óvatos kapással adta tudtunkra, hogy a megközelítőleg 160 méteren lerakott csali felkeltette az érdeklődését.

A túra egyértelmű favoritja

Türelmes fárasztásának és a jó akadásnak köszönhetően, pár percen belül a bölcsőben pihent túránk első pikkelyese, egy hibátlan tőponty személyében.

A túra egyértelmű favoritja

Visszaengedése után elégedetten konstatáltuk, hogy a kidolgozott taktika működni látszik és tenyerünket dörzsölve vártuk a folytatást.

Behúzódtunk az állásunkon található pavilon alá és folytattuk a korábban megkezdett eszmecserét és ötletelést a cég további fejlesztését illetően.

Nagyon jó hangulatban és megértésben telt az idő, sok hasznos ötlet és innovatív gondolat látott napvilágot, amiből jövőre már Ti is fogtok tudni profitálni.

A túra egyértelmű favoritja

Már kora délután volt, mikor az én egyik botomon is megelevenedett a jelző és az előzőhöz hasonló, maszatolós kapással ugyan, de pergett le a zsinór az orsómról.

Azonnali kontaktus felvételt követően sikerült szépen a parthoz kormányozni meglepett uszonyos barátunkat és hagyta is magát első kísérletre megszákolni.

Nem volt ugyan óriás, de örültem neki nagyon, hiszen egy számomra ismeretlen vízből sikerült kapásra ingerelni.

A túra egyértelmű favoritja

Jó érzés volt visszaadni a szabadságát ennek a példánynak is, tudva azt, hogy itt mennyire óvják a halakat és jó esélyei vannak komoly súlyt és öreg kort elérni.

Rövidesen nekiláttunk a vacsora elkészítésének. Isteni finom kolbászkákat ettünk sütve és finom bort, sört ittunk mellé vitaindító gyanánt, hogy az ezt követő beszélgetés még jobb hangulatú lehessen.

A túra egyértelmű favoritja

Vacsorát követően hosszasan meséltük a vicceket, egymást követték a jobbnál-jobb sztorik és gyorsan telt az idő. Mikor mindenki elálmosodott, úgy döntöttünk, hogy bandát bontunk és lepihenünk, hogy másnap újult erővel tudjunk nekilátni a nagy halak becserkészésének és abban is bíztunk, hogy az éj csendje alatt beérik a kialakított etetésünk és még aktívabb óráknak leszünk részesei.

Már kényelmesen bevackolta magát mindenki a hálózsákjába, mikor Laci apukájánál is jelentkezett az első érdeklődő. A semmiből üvöltött fel a vevő egység, izgatottan pattan ismét fel mindenki.

Sikeres akasztást követően fejlámpa fényénél lett kifárasztva a szép tőponty, aki ezzel méltóképpen tette fel a koronát az első nap eseményeire.

A túra egyértelmű favoritja

Fotózás és fertőtlenítés után ő is visszatérhetett éltető elemébe és mi is a szállásunk nyújtotta kényelembe.

Reggelig más említésre méltó dolog nem történt, így aztán kipihenten és vidáman ébredhetett mindenki, hogy aztán egy közös kávé mellett kidolgozásra kerüljön az adott napi stratégia és programterv.

9 óra körül járhatott az idő, amikor bal oldali botomon ejtős kapással adta tudtunkra valaki a távolból, hogy a felkínált bojli elnyerte a tetszését.

Nem ütköztem nagy ellenállásba a bot kézbe vételét követően, de méretéhez képest igyekezett minden trükköt bevetni, hogy szabadulni tudjon a szúrós falattól. A hibátlan akadásnak köszönhetően azonban nem kerülhette el ő sem a sajtónyilvánosság előtti szereplést és a fotózkodási procedúrát.

A túra egyértelmű favoritja

Szabadon eresztését követően kis etetőhajónkkal visszajuttattuk a csalit a bója mellé és köszöntöttük az idő közben megérkezett újabb társunkat, Petit.

Elmeséltük Neki az eddigi történéseket és vártuk, hogy az ő jelenléte hátha kabalaként fog hatni és a halak is produkálják magukat kicsit, ugyanis már többször volt rá példa, hogy Peti fohászkodásainak hatására kimásztunk a slamasztikából.

Az élet ezúttal is igazolta a dolgokat, ugyanis hamarosan Lacinál is megérkezett az újabb jelentkező.

Erőteljes kapást követően, az intenzitása nem csappant, ugyanolyan erővel tört előre és kérte folyamatosan a zsinórt az orsóról. Olyannyira vadnak tűnt, hogy Laci jobbnak látta, ha Petivel bemennek a hal elé csónakkal és úgy próbálják szákba terelni. A gondolatot gyors tett követte és bő negyed óra elteltével már hallal a hálóban tértek vissza a fiúk a bázisra.

A túra egyértelmű favoritja

Fotózást és szabadon engedést követően újabb taktikai megbeszélést tartottunk, amit hihetetlen tűzijáték szakított félbe. Három botunk egymást követve sült el, így aztán lehetőségünk adódott megörökíteni még egy tripla fárasztást is.

A túra egyértelmű favoritja

Sikerült is mindhárom egyedet matracra fektetni és megcsodálni őket a lebukni készülő nap fényénél.

Újbóli behordást követően megtörtént az estére szánt etetőanyag bejuttatása is a bóják mellé és dolgunkat elvégezve nekiláttunk a vacsoránknak. Pár falatot ehettem, amikor jobb oldali botomon elementáris erejű kapás jelentkezett és a bevágásom gyakorlatilag csak a bot megemelése lett, ugyanis olyan súlyt és erőt kaptam a másik oldalról viszonzásul, amire nem számítottam.

Azonnal csónakba ugrottunk Petivel és elindultunk a titokzatos ellenfél után. Kérlelhetetlenül lopta a zsinórt az orsóról és sajnos az is jól látható volt, hogy megtekerte magát a kíméleti zónát kijelölő cölöpökön.

Szerencsére Peti nagyon kreatív volt, merítőnk szárából kihúzta a fejet és a nyéllel segített kiszabadítani az elakadt zsinórt. Ez után tudtuk folytatni tovább a fárasztást, mely gyakorlatilag ekkor kezdődött el igazán.

Derékból sikerült elemelni ellenfelemet a fenékről és a dobra ráfogva gyakorlatilag ő irányított, mint a pillét úgy forgatta velünk a csónakot és bizony jó párszor bejártuk a tavat minden irányból, mire valamelyest is csökkenni kezdett az ereje.

Már vagy 30-40 perce csónakáztunk vele mikor először megjelent a felszínen pár méretes buborék. Azonnal tudtam, hogy harcsa lesz a tettes. Innentől kezdve még agresszívabb fárasztási stílusra váltottam, hogy ne tudjon újra akadót fogni és lefeküdni sem a talajra. Azt azért el kell mondjam, hogy a bojlis bot, a 30-as monofil zsinór és a 8-as méretű horog nem ilyen strapára van kitalálva, úgyhogy időnként komoly aggályaink voltak Petivel, hogy mikor fog valami gyenge láncszemnek bizonyulni.

Fortuna azonban a kegyeibe fogadott és minden bírta, ennek köszönhetően hamarosan meg is jelent az óriás a víz tetején, csónakunk mellett.

Szabályosan a szájának sarkában ült az aprócska horog, mely alatt még ott fityegett az aprócska 16 mm-es bojli, ami így összességében vicces látványt nyújtott. Azonban nem volt sok időnk ezen csodálkozni ugyanis itt volt az ideje, hogy behúzzuk őt a csónakba. Bojlis kezek számára elég gyakorlatlan mozdulatsor volt ez, de végül csak sikerült átbillenteni a csónak peremén és örömittasan, fülig érő szájjal indultunk vele vissza a táborunkhoz.

Hamar összesereglett mindenki a nagy fogást látván és jól is fogott a sok segítő kéz, hogy a hatalmas állatot biztonsággal tudjuk a bölcsőbe fektetni, fotózni, mérni és szabadon engedni.

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

Örömöm leírhatatlan volt, hiszen brutális fárasztás végén, óriási szerencsének és társaim segítségének köszönhetően életem halát tarthattam a kezemben. A maga 169 cm-es hosszával és 30 kg-os tömegével igazi sportélményt nyújtott.

A kíméletes bánásmód, a sok puszi és a szabadon engedés természetesen neki is járt.

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

Elégedetten szemléltük, amint farkával búcsút intett és visszatért éltető elemébe, hogy egyszer majd másnak is okozhasson ilyen eufórikus pillanatokat.

A túra egyértelmű favoritja

Remegő kezekkel és térdekkel kászálódtam ki a tóból és kezdtem neki az újbóli csalizásnak.

Miután csalim visszakerült a bója mellé, koccintottunk egyet közösen a nagy fogásra és megköszöntem mindenkinek a sok segítséget, ami nélkül nem zárulhatott volna sikerrel ez a küzdelem.

Ezután Laci percei következtek, ugyanis először a bal oldali botján jelentkezett be egy szép tőponty, majd a jobb oldali boton lévő golyók is gazdára találtak egy hibátlan tükrös személyében.

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

Az éjszaka csendesen telt, bár megvallom őszintén, hogy alig bírtam álomra hajtani a fejemet, folyton a harcsa fárasztásának izgalmas pillanatai kavarogtak a fejemben.

Másnap még sikerült pár pontytól kicsikarni kapást, amik élvezetesebbé tették az egyébként olyan nehéz pakolást és búcsúzkodást a víztől.

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

A túra egyértelmű favoritja

Összességében fantasztikusan sikerült 3 napot zártunk, ahol a vidámságé volt a főszerep. A sok nevetésnek, a nagy fogásoknak és a közös gondolkodásnak köszönhetően rengeteg olyan újítás lett papírra vetve, melyeknek a megvalósításán már el is kezdtünk azóta dolgozni és hamarosan veletek is tudatni fogjuk micsoda szolgáltatásokkal és innovatív ötlettel rukkol elő a PECACENTER, mindamellett, hogy töretlen lelkesedéssel forgalmazzuk tovább, egyedülállóan alacsony árakon termékeinket a webáruházban.

A megannyi kapitális, kiváló kondícióban lévő példány, a festői környezet és a tó különleges adottságai, nem hétköznapi, számunkra megfizethetetlen értéket képviselő élményekkel ajándékoztak meg minket. Köszönjük, Nagyréde! Ide még biztosan visszatérünk!

A túra egyértelmű favoritja

Hasonlóan élmény dús horgászatokat és fanatikus barátokat kívánok mindenkinek!

Horgászbaráti üdvözlettel: Bárány László

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com