A horgászat mint életforma

Kovács András
Kovács András
Sokan kérdezték már tőlem, hogy mit szeretek a horgászatban, hiszen egész nap csak tétlenül üldögélek a tóparton. Erre a kérdésre mindig azt válaszolom, hogy lehet kívülről ez így néz ki, de a horgászat sokkal több szimpla parton ücsörgésnél. A horgászat segít megértetni velünk minden élőlény fontosságát a természetben, próbára teszi kreativitásunkat és türelmünket, segít felfedezni a természet rejtett szépségeit, és ami a legfontosabb, megnyugtat minden embert, aki elvágyódik a hétköznapi rohanó életből.

Mióta eszemet tudom horgászom. Életem első horgászélménye volt, mikor édesapám elvitt horgászni a Búzásvölgyi-horgásztóra. Hajnali négy órakor felkeltett, nagyon fiatal voltam, nem kell mondanom, hogy eléggé megviselt a korai kelés, de amit aznap láttam megváltoztatta az egész életemet.

Édesapám megfogta a horgásztáskáját és kómás állapotban elkezdtünk talpalni a horgásztó felé. Amint leértünk a tópartra, a legelső szabad állást elfoglaltuk, leszúrtuk a bottartókat, apukám összedobta az etetőanyagot kukoricalisztből és fehérkenyérből és azt mondta: fiam, tessék itt van az egyik horgászbot, ezzel most te fogsz bedobni. Megkértem őt, hogy tűzzön fel nekem a horogra 2 szem csontit és 1 szem büdöskukoricát (fontos megjegyeznem, hogy halálosan undorodtam a csontkukacoktól). Nemsokára bevetettem a csalizott horgot a nád mellé és egy sárga gömbkapásjelzőt tettem rá, ezután kényelmesen elhelyezkedtem pici horgászszékemen. Emlékszem minden egyes apró részletre, gyönyörű volt a tópart. A felszálló köd leple mindent beborított s a nap melengető májusi sugarai kezdtek a fenyőerdőkkel borított dombok mögül kibújni. Szebbnél szebb énekesmadarak ültek az öreg fűzfa ágain s közben vidáman dalolásztak. A tó felszíne volt a legszebb látvány számomra, amikor a gyenge nap sugarai táncoltak a víz tükrén miközben a köd egyre halványabb lett. A gát mellett már a telhetetlen csukák rablásait lehetett hallani. Életem legemlékezetesebb pillanatait éltem át. Apukám éppen a pipáját töltögette vanília ízű dohányával, mikor rám kiabált: Fiam nézd a botot! Odapillantottam és a sárga gömböcske már a bot spiccét ütögette. Bevágtam, a hal egyenesen a nádas felé indult viszont apukám segítségével meg tudtam akadályozni, hogy a hal elérje célját. Hihetetlen érzés futott át rajtam, amikor éreztem a hal minden egyes nekiiramodását. A küzdelem végén egy két kilogrammos tükörpontyot merítettünk. Ez a hal volt életem első hala. Azon a napon szinte senki sem fogott halat, de elmondhatom magamról, hogy ez a mai napig így működik nálam, ha mások sok halat fognak, akkor én általában pórul járok, de ha mások nem fognak halat, akkor tudom, eljött az én időm…

Örömteli ugrándozásba kezdtem, alig vártam, hogy újra bedobhassak, megkértem hát édesapámat, hogy tűzzön föl a horogra nekem 2 szem csontit és egy szem büdöskukoricát, mint az első bedobásnál. Ugyanúgy visszadobtam a szereléket a nád mellé. A második bedobás után alig telt el 2 perc és már ugrált is a kapásjelző, aztán hirtelen hatalmas ejtésem volt. Apukám mondta, hogy ilyenkor gyorsan utána kell tekerni és ugyanúgy vágjak be, mint húzós kapásnál. Tehát bevágtam, de ezzel az alkalommal jelentősen gyengébb volt a hal. Nem véletlen, hiszen most csak egy kárászt sikerült akasztanom, de egy jókora fél kilósat. Az elkövetkezendő három órában csak a kárászok és a keszegek falatoztak a duplacsonti-büdöskukorica kombinációból, apa azt tanácsolta váltsak csalit, ha szeretnék még pontyot fogni. Én hallgattam is rá és átkutattam a horgásztáskáját. Találtam benne tutti-fruttis bojlit, kagylós kukoricát, mézes kukoricát, puffasztott kukoricát és egy doboz pufit. A pufikon aztán megakadt a tekintetem, sok pici színes golyó különböző aromákkal ellátva. Végül egy kagylós pufira esett a választás, de a büdöskukoricáról nem voltam hajlandó lemondani, szóval a kettő kombóját tűztem fel a hatalmas aranyhorogra. A megszokott helyre visszadobtam a szereléket és vártam a kapást. Fél óra eltelt eseménytelenül aztán ismét egy hatalmas kapás következett, amit természetesen bevágás követett, de a főzsinór elszakadt, minden bizonnyal egy kagyló héja vágta el a zsinórt. Nagyon elszomorodtam. Sértődötten vetettem le magamat a fűbe, ahol duzzogva figyeltem a követhetetlen módon össze-vissza ugrándozó szöcskéket. Édesapám hirtelen kezembe nyomta a horgászbotot, ami ismét bedobásra készen állt. Azt mondta nekem, ha folytatni szeretném a horgászatot, még nagyon sok ilyen fog történni, hogy a halak kifognak rajtam, a hibákból tanulni kell, de bánkódni nem szabad soha. Ezeket a szavakat egy életre megjegyeztem. A csalizott szerelék ismét a vízben landolt, de ezúttal kicsit túldobtam a megszokott helyen. Ezután eseménytelen 25 perc következett, közben a verebeket figyeltem, ahogyan felcsipegetik a földre hullott kukoricadarát. Aztán egyszer csak a botra néztem és annyit láttam, hogy a jelzőm ismét a botspiccet ütögeti, de mire odaértem visszaengedte. Meredt szemekkel figyeltem a botot továbbra is, mikor egyszer csak ismét felvágta a kapásjelzőt. Bevágtam neki, de a hal kifogott rajtam, pár másodperc alatt a nádban volt. Vártam türelemmel (azaz remegtem és hihetetlen gyomoridegem volt). Egyszer csak újra nekiiramodott a potyka és folytatódhatott a fárasztás. Ez a hal még az elsőnél is erősebb volt. Végül sikerült kifogni, ugyanakkora volt, mint az előző tükrös. Kimondhatatlan büszkeség töltötte el a szívemet mikor odajött édesapám, megveregette a vállamat és azt mondta: Ügyes vagy fiam!

Ezen a napon döntöttem el, hogy horgász leszek. Tizenhárom év telt el az óta, és még mindig a horgászatot tekintem életem kedvenc szabadidős tevékenységének. Számomra ez egy életforma, amit majd idős bajuszpödrő nagypapaként szeretnék majd tovább adni az unokáimnak is. A horgászat nem csak a halakról, hanem a természetről és a kikapcsolódásról is szól. Elmondhatom, hogy ez a sport végigköveti a hétköznapjaimat, és ha van pár szabad percem kíváncsian fürkészem a horgászújságokat, hogyan tudnám hatékonyabbá tenni a horgásztechnikáimat. Célom minél több halat fogni minél olcsóbban és minél rövidebb idő alatt.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com