Tavaszköszöntő az Öreg-tavon

Székely István
Székely István
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tél sem volt fogcsikorgató, igaz januárban a legtöbb környékbeli horgásztavat hosszabb ideig jégpáncél borította, de februárra már ennek nyoma sem volt. Sok horgásztársam ennek örömére már a vízparton hódolt kedvenc szenvedélyének. Sajnos én nem voltam köztük, munkahelyi és egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudtam még csak egy rövid zsinóráztatást sem beiktatni. Így maradt a napról napra nyomasztóbb várakozás és a mások sikereiben való gyönyörködés. Február végéhez közeledve már látszott az a bizonyos fény az alagút végén, horgászbarátaimmal úgy döntöttünk bármi is történik március első hétvégéjén horgászni fogunk. Előfordul ám az emberrel, hogy hiába tervez,nem úgy alakulnak a dolgok. Velünk is így történt, a februárban lehullott rekord mennyiségű csapadék miatt, az általunk kiszemelt bányató megközelíthetetlenné vált, igaz még a hétvégét megelőző két napban is tettünk egy próbát, hátha mégis megoldható a kijutás, de be kellett látnunk, ha horgászni akarunk a hétvégén, másik tavat kell választanunk.

Kisebb tanakodást követően a választásunk, a Nyékládházán található Öreg- tóra esett. Ez a Miskolctól 20 perces autóútra található, 8 hektáros intenzíven telepített bányató több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az ide látogatók egy igazán kellemes környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek, kényelmes horgászállások, valamint szalonnasütési és bográcsozási lehetőség is adott. Annak érdekében, hogy ne csak a kényelem, hanem a megfelelő adrenalin is biztosítva legyen, arról a tó gazdag és változatos halfaunája gondoskodik. A 24 órán át látogatható tóban a nagy mennyiségű ponty, amur, kárász és keszegfélék mellett szép számban megtalálhatóak a rablóhalak is, de a szerencsés horgászok egy- egy tokot is elcsíphetnek.

Pénteken a munkámat befejezve igyekeztem haza, hogy a másnapi indulásra előkészüljek, ilyenkor már 100%- ban csak erre tudok koncentrálni. Fejben előre megtervezem az etetési taktikát, a különböző csali variációkat és minden egyes apró mozzanatát a horgászatnak. Ezen a délutánon ez még hatványozottabban igaz volt rám, mégis csak az év első horgászata, egy számomra még felfedezetlen vízen.

Szombat reggel Ádámmal és Harrival a megbeszélt időpontban találkoztunk és egy gyors bepakolást követően útnak indultunk. Egy rövid autózás után megérkeztünk a tóra, ahol a napijegyek váltását követően elfoglaltuk az előzetes információink szerint legígéretesebbnek tartott helyet, valamint a halőr is adott pár hasznos tanácsot számunkra. Gyorsan összeállítottam a felszerelésemet, amely egy 3,60 m és 3,90 m feeder botból állt. Az orsókra 0,20 mm- es főzsinórt csévéltem, majd mindkét botra fonott dobóelőkét kötöttem, ugyanis előzetes információnk szerint a nem túl változatos medret a túl oldalt előtt, körülbelül 90 méteres távolságban egy markánsabb törés szakít meg, amit előszeretettel látogatnak a halak, ezért a felszerelésemet a távolabbi dobások eléréshez igazítottam. A szerelékem lelkét pedig egy 60 grammos etetőkosár és egy 10-es méretű Gamakatsu horog képezte.

Sajnos, aznap az időjárás nem fogadott minket a kegyei közé, egész nap borult, hűvös szeles időnk volt, a víz hőmérséklete is éppen hogy elérte a 7 °C- ot. A halak étvágya sem összehasonlítható még ilyenkor a nyári időszakéval, ezért inkább a kisebb mennyiségű , de attraktívabb etetés mellett döntöttem. A finom szemcsézetű etetőanyagomat egy kis hidegvízi CSL likőrrel és pár szem csemege kukoricával tuningoltam fel, hogy pár darabosabb falat is fogadja az odaérkező halakat.. Egyik botommal keresőhorgászatot tervezetem, a másikkal pedig igyekeztem folyamatosan egy pontra dobálni, így kialakítva egy kisebb etetést. A kora tavaszi horgászataim tapasztalatait alapul véve elsősorban az élő csalikat részesítettem előnyben, de gyakran kombináltam ezeket különböző soft pelletekkel és pufival, ami jó döntésnek bizonyult, ugyanis a kikönnyített és teljes előkehosszban meglebegtetett csalikra érkezett a kapások legnagyobb része. Ennek oka a törés oldalában felhalmozódott vékony iszapréteg lehetett.

A szerelékek beélesítve, várva az első jelentkezőt....

A szerelékek bejuttatását követően nem kellett sokáig várni az első kapásra. Első jelentkező egy szebb kárász volt, amit később számos társa követett. Mindhárman jó ütemben fogtuk egymás után a halakat. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott egy kisebb verseny is kialakult közöttünk még izgalmasabbá téve az év első horgászatát. A kezdeti kárász rohamokat egyre sűrűbben váltották fel a pontykapások, igaz elsősorban két barátom jeleskedett ebben, én pedig 2 darab dévérkeszeg megfogása után ismételten csak a kárásznépségből sikerült elcsípnem pár darabot, egyre jobban leszakadva a baráti versenyben.

A hasonló méretű kárászokat számolatlanul lehetett fogni

Éreztem valamit változtatnom kell, ha fel akarok zárkózni a többiekhez és az év első pontyát is szerettem volna megfogni. Az élő csalit ezért elhagytam és egyik botomra 10mm-es ananász ízesítésű oldódó pelletet, a másikra pedig ugyan ebben a méretben egy fűszereset helyeztem fel. Bíztam benne a csali változtatással sikeresen tudom majd szelektálni a horgom közelébe érkező halakat. Az elgondolásom jónak bizonyult, egy hosszabb szünet után erőteljes spicc görbítős kapással jelentkezett az év első pontya. Mérete és a víz hőfokához képest nagyon jól küzdött, mondjuk ez elmondható volt nap folyamán szákba terelt összes hallról.

A nagyobb méretű csali felkínálásával végre nekem is megérkezett az első pontyom

A megfogott ponty új impulzust adott valamint reményt, hogy felzárkózhatok a társaimhoz, de ők erről mást gondoltak és esélyt sem adva nem lassítottak, egyre másra fordították ki a vízből bajszos barátainkat. Meglepetésünkre Ádámnak egy igen erőteljes kapást követően, egy kölyök amur tette tiszteletét a horgán, ami ilyen kora tavaszi időpontban nem szokványos dolog.

Ádám váratlan kora tavaszi vendége

A horgászat végéhez közeledve már tetemes hátrányra tettem szert, igaz még így is nagyon jól szórakoztam, mert kisebb szünetektől eltekintve folyamatosan volt kapásom.

Hiába igyekeztem a többiek tartották a tempót

Titokban pedig reménykedtem, hátha elcsípek a tóban nem ritka 10 kg körüli pontyokból is legalább egyet. Ezen elmélkedve a botjaim spiccét figyelve egy erőteljes húzós kapásra lettem figyelmes. A lehető leggyorsabban felvettem a hallal a kontaktust, éreztem komolyabb jelentkezővel van dolgom. A biztonság kedvéért a fékemen is lazítottam kicsit, nehogy egy hirtelen kirohanás során megtréfáljon ellenfelem. Gondolatban már láttam a fényképező gép előtt térdelve magam egy szép ponttyal a kezemben, de a hal mozgása és viselkedése egyre furcsábbnak tűnt nekem. A gyanakvásom pedig beigazolódott, a majd 10 perces erőteljes fárasztást követően a part szélében egy gyönyörű tok körvonalai rajzolódtak ki, aki nem tudott ellenállni a csali tüskén felkínált fűszeres pelletnek . A szákolást követően a mérleg 6,5 kg- ot mutatott, gyors fényképezést követően pedig úszhatott vissza éltető elemébe.

Az Öreg- tó ezzel a gyönyörű tokkal búcsúzott aznap tőlem

Örömöm határtalan volt, egyrészt boldog voltam, hogy egy sikeres és akció dús szezonkezdeti horgászatban volt részem , valamint megfogtam életem első tokját is, ami egyben a nap legnagyobb hala volt.

Összegzésként elmondhatom nagyon pozitív benyomást tettek rám az Öreg- tó egészséges és jó erőben lévő halai. Annak ellenére, hogy a nap folyamán a tó nagyjai közül nem sikerült lencsevégre csalnunk egyet sem, így is közel 60kg összfogást könyvelhettünk el. A nap végén fogott gyönyörű tok pedig még azt is elfelejtette velem, hogy aznap 3. lettem csak, a baráti versenyben, de innen üzenem nekik legközelebb visszavágok. Ez pedig hamarosan eljön, mert a horgászat befejeztével abban mindannyian egyetértettünk ide mindenképpen visszatérünk. Remélem arról a kalandról is beszámolhatok majd nektek és a tó öreg pontyait is sikerül egy fotó erejéig a partra terelnem.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com