Próba szerencse 1.

Kovács András
Kovács András
Május elején végre lehetőségem nyílt arra, hogy kedvenc hobbimnak szentelhessek egy hétvégét. Édesapámmal elhatároztuk, hogy a Búzásvölgyi horgásztónál próbálunk szerencsét. Minden jól indult, de sajnos frontokkal tarkított időjárást jósoltak a hétvégére, gondolom ezt az érzést minden horgász ismeri. Természetes dolog, hogy az időjárás, amikor csak teheti, lelkesen segít tönkretenni mindent, nehogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogy azt az ember eltervezte, de ezúttal nem engedtem, hogy kifogjon rajtam.

A Búzásvölgyi horgásztó kerülete 8,5 kilométer, területe 54 hektár. A tavat 1973-ban kezdték el telepíteni, ezért sok kapitális méretű hal található a vízben. Recsk felől lehet egy 1,5 kilométeres műútról megközelíteni.

Szombaton hajnali 5 óra környékén érkeztünk meg a tópartra. Felhős volt az ég, ezért egy mélyebb vizű horgászhelyen vertünk tanyát azon a reggelen. A Tímár mix piros pontyos etetőanyagát választottam ehhez a pecához, melyhez 4 kanál forrázott kukoricadarát és 3 marék csemegekukoricát kevertem. A forrázott kukoricadara enyhén karamellizálódik, édeskés íze miatt imádják a pontyok. Egyik botomat csemegekukoricával, a másik botomat pedig fűzött, száraz, lebegő kukoricával csaliztam. Mindkét botomra 35 grammos gubancgátlós kosarat tettem. 6-os méretű Frenetic horgokat kötöttem a vékony fonottzsinóros előkéim végére. A száraz lebegő kukoricát én magam készítem el. A száraz kukoricaszemeket beleteszem a mikrohullámú sütőbe, majd 40-50 másodpercen keresztül melegítem, a lényege hogy csak felfújódjon es ne pattogjon ki, így a kukorica kívülről szinte semmit sem változik, viszont megnő a felhajtóereje, növelve esélyeinket a mielőbbi kapásra.

A parttól nem messze, körülbelül 15-20 méterre horgásztam, édesapám messzebbre dobott mint én, de az első két óra mindkettőnknek kapástalanul telt. Egyesületi tavakon, persze ez függ a halbőségtől is, de körülbelül egy órát érdemes várni a kapásra. Apukám beleunt a várakozásba és elaludt a horgásszékében. Alig telt el pár perc kelthettem is fel szegényt, mert botján egy erőteljes húzós pontykapást véltem felfedezni. Rákiabáltam. Ő kipattant a székből és bosszantó nyugodtsággal odasétált a bothoz és bevágott. Rövid fárasztás után egy 3 kilogrammos pontyot fogott. A csali egy szem pálinkás kukorica volt fél technopufival meglebegtetve.

Felbuzdulva édesapám sikerein úgy döntöttem kipróbálom az új kéthorgos szerelékemet. A szerelék különlegessége, hogy az előkék nem hosszabbak 3,5 centiméternél, és a kosár minél könnyebb annál jobb, mert így bedobáskor nem süllyed le mélyen az iszapba. Az egyik horgot egy szem Cukk kagylós kukoricával és egy szem technopufival csaliztam, a másik horgot pedig két szem csemegekukoricával. Rövid időn belül, megszólalt az elektromos kapásjelző hangja. A hal azonnal nekiiramodott és lassú mozgással elindult a nyílt víz felé. 10-12 perc múlva már a partközeli nádast vette célba, de sikeresen megakadályoztam célja elérésében és beletereltem a merítőbe. A szépséges tükörponty a kagylós kukoricát kívánta meg. Mérlegeléskor 4,9 kilogrammot nyomott.

Következő dobásnál is maradt ugyanaz a csali. Visszadobtam a szereléket ugyanarra a helyre, amint felraktam a kapásjelzőt és kiengedtem a nyeletőféket, azonnal megszólalt a racsni. Ismét egy izgalmas fárasztás következett, de ezúttal vadabbul védekező pikkelyes akadt horogra. Hihetetlen iramban indult meg az akadókkal szegélyezett part felé, már azt hittem be fog akadni, mikor a bot hajlékonyságát és a zsinór nyúlását kihasználva, erősebbre mertem állítani a féket és megpróbáltam elhúzni a pontyot az akadók közeléből. A harcból végül én jöttem ki győztesen. Szákolás után egy 4,5 kilogrammos pontyot fotózhattam, amit a spéci kéthorgos szerelékemnek és az előző dobásnál is bevált csalikombinációnak köszönhettem.

A hagyományos csúszóra szerelt egyhorgos szerelékemen időközben váltogattam a csalikat. Kipróbáltam különféle pelleteket, aromásított kukoricákat, de azzal a bottal csak keszegeket sikerült fognom. Később volt rá egy erőteljes húzós kapásom, de sajnos nem sikerült megakasztanom a tettest. Fél óra elteltével volt egy újabb jelentkező a kagylós kukoricára, ami sajnos fárasztás során lemaradt, de nem kellet sokáig bánkódnom. Visszadobtam a szereléket a megszokott helyre és nem több mint tíz perc elteltével jött a következő ponty. Kapása rendkívül erőteljes volt és jól védekezett. Ő volt azonban az egyetlen bajszos amelyik nem a kagylós kukoricát vette fel, hanem a csemegét. Megfigyeltem, hogy mind a három pontyot a kosár fölött lévő horoggal fogtam, mert mikor az utolsó pikkelyest akasztottam megcseréltem a csalikat és a felső horogra tettem a csemegekukoricát. Mi lehetett ennek az oka? A felső horog minimálisan, de közelebb van az etetőanyaghoz, ezért mikor a ponty beleszív vagy beletúr az etetőanyagba, a rövid kikönnyített csali azonnal belekerül a szájába. Itt a bizonyíték, hogy milyen sokat számít az előke hossza, a csali felhajtóereje, és az etetőanyag minősége.

Nem mellékes, hogy mindenkit arra szeretnék ösztönözni ezzel a cikkel, hogy próbáljanak ki új dolgokat, hiszen itt a példa, ha nem kísérletezek a rövid előkés két horgos szerelékkel akkor könnyen lehet, hogy a cikkben látható fényképek nélkül jöttem volna haza. Délig maradtunk a tóparton aztán készültünk a következő napi pecára, mert el kellett készíteni a pontyoknak szánt jeges finomságot, amiről következő cikkemben lesz szó. Vannak dolgok, amikben semmi reményünk nincs, de szerintem érdemes mindent kipróbálni, ami egy kicsit is furfangosnak vagy ígéretesnek tűnik, próba szerencse!

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com