Apa-fia peca Nagyrédén

Greksza László
Greksza László
Régóta agyaltam rajta, hogy megpróbálom bevezetni édesapám a „bojlis”, de legfőbbképpen a sporthorgászat szépségeibe. Az utóbbi időben már tényleg csak szigorúan a halászlébe való halat viszi haza, de igazi, többnapos, nagyhalas horgászaton még nem volt velem. Április közepén felhívtam, és a meglepődés után jött a válasz, mehetünk.

Adott volt a feladat, találni egy olyan helyet, amiben szép számmal vannak nagytestű pontyok és amúrok, esetleg lehet faházat bérelni, áramot vételezni, rendelkezik kulturált vizesblokkal. A szabadságom a pünkösdi hétvégére sikerült időzítenem, de sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy előtte egy hónappal már lekéstem a helyfoglalásról, a legtöbb tavon már nem volt szabad hely. Természetesen nem hagyhattam ki a lehetőségek közül az egyik kedvenc tavam, a nagyrédei víztározót sem, ahol hatalmas szerencsém volt, pont hívásom napján mondták vissza az 1-es hely foglalását. Bár a terveim szerint szerda délutántól mentünk volna hétfő délutánig, de a helyet csak péntek reggeltől lehetett elfoglalni.

Pár szóban, hogy mit is érdemes tudni a tározóról. 1960-ban létesítették, elsődlegesen mezőgazdasági célokból, csak 2010 óta üzemel sporthorgásztóként. Területe 22 hektár, vízmélysége 1,4-2,2 méter között változik, a mederfenék változatos, de javarészt iszapos. A már 6 éve tartó tudatos halgazdálkodásnak, és az új üzemeltető odaadásának köszönhetően mostanra igazi „bojlis” vízzé nőtte ki magát, jelentős a nagytestű halak száma, ragadozó állománya is egyre híresebb. Jelenlegi tórekord pontyból 19,80kg, míg harcsából 29,30kg.

Az összesen 17 helyből 4-nél faház található, amiben 2 ágy és áramvételi lehetőség áll rendelkezésre. Minden helyhez fedett beülő tartozik, amit mindenki térítésmentesen vehet igénybe.

Hatalmas víz, gyönyörű környezet

Az előző napokban sűrűn nézegettem az előrejelzéseket, és sajnos meglehetősen rossz képet festett a hétvégéről. Őszinte leszek, a rossz idő és az ívás miatt nem sok esélyt láttam arra, hogy nagy halat tudok „fogatni” apuval.

Péntek reggel, vagyis inkább hajnalban, az ilyenkor szokott módon ébresztő nélkül kipattantam az ágyból, a bepakolás után 8kor már úton voltam. Fél 10 körül érkeztem meg, időben, a helyet 10től lehetett elfoglalni. Eredetileg sátorral terveztünk, de az előrejelzés jeges esőt jósolt, nem akartam megkockáztatni a sátor épségét, így faházat béreltem.

A halőrház felöli oldalon be lehet állni kocsival egészen az állásokig, és az autó a horgászat ideje alatt ott is maradhat. (A többi állásra csak a ki/bepakolás idejére lehet beparkolni). Gyors kipakolás után már fel is került a motor és a radartartó a csónakra, elindultam feltérképezni az előttem lévő vízterületet. Miután az 1-es helyet bal oldalról kb. 170 méteren nádas szegélyezi, így először azon a részen keresgéltem, a legalacsonyabb fordulatszámon, ezzel is igyekeztem minél kisebb zajt csapni. A radar képernyője 1,3-1,4 métert mutatott, egyenletesen, iszapos meder, sehol egy törés. A bójám segítségével próbáltam keményebb helyet kitapogatni, de sajnos nem jártam sikerrel. A tó közepén fa oszlopok jelzik a szektorok és a kíméleti szakasz határát, tavaly a 14-es állásról odáig kellett behúzni. A képernyőn itt 1,8m körüli mélységet láttam, szintén iszappal az alján. Viszont ami bíztató volt, hogy rengeteg halat, köztük szép számmal nagy testű egyedeket mutatott a radar. Az egyik bójám ide került, míg a másikat apunak is elérhető, 100-110 méteres dobótávolságba helyeztem el.

A magyarországi forgalomba hozatal óta teljes elégedettséggel használom a Masterbaits termékeit, így ezen a túrán sem volt kérdés, hogy mivel fogok etetni és csalizni. A Fish31, Robin Red és a már tavaly jól bevált Liver bojlik mellé tigrismogyorós magmix-szel etettem. Reménykedtem benne, hogy a kukoricát, búzát és kendert tartalmazó keverék segít az apróbb halakkal „kifürdetni” az iszapot.

Csalizásnál nem volt kérdés, hogy lebegtetni kell, így mindhárom szerelékemet hóemberként kínáltam fel. A benti etetésre 20mm-es süllyedő és egy 16mm-es pop-up került, Robin-Red ízesítésben. Erről a csaliról már előző cikkemben is írtam, nem hagyom otthon soha. 2 bottal a nádfalat, dobva próbáltam meg vallatni, Liver+Liver pop-up, illetve Fish31+Fish Garlic pop-up kombinációkkal.

Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Fish 31 bojli nagyon eredményesen helyettesíti a halibut pelletet mind az etetésre szánt,mind a hajszálelőkére fűzött csalik esetében.A több mint 40%-os halliszt,a lazacolaj, és egyéb prémium minőségű összetevők nagyon attraktívan dolgoznak a víz alatt, több nagytestű pontyot és tokot sikerült már horogra csalnom vele.

Miután minden a helyére került, lefeküdtem egy picit pihenni, mert valószínűleg a sűrűn váltakozó frontok miatt iszonyatos fejfájásom lett. Délután 5 körül jelzett először a távvevőm, a behúzott szerelékemet találta meg a hal.

Masterbaits Robin-red + Pop-up – 11kg

Mérlegelés és fotózás után már úszott is vissza a mélybe. Érdekességként megemlíteném, hogy a hal úszóján lévő sérülések is jól mutatták, hogy ívnak a pontyok. (Biztos ami biztos, szóltam a tógazdának, aki elmondta, hogy ívás közben a nádasban szerzik a sérülést, de azok gyorsan begyógyulnak).

Eközben apu is megérkezett, a 3,5 órás utazás után fél óra alatt neki is a helyére került a felszerelése. Ő két bottal horgászott, az egyiket behúztuk a belső bójáig, míg a másikkal a külső, külön neki etetett részre dobott.

Sötétedésig egy igazán jó kapásunk volt, apunak a 3,5 librás botot enyhe túlzással karikába hajlította. Sajnos valószínűleg nád, vagy valamilyen víz alatti akadó elvágta a zsinórt a parttól pár méterre, így nem tudtuk partra segíteni. Fél 10 előtt egy kicsivel elfüstölt a Fish31+Fish Garlic párosítás, egy roppant jól küzdő 7kg-os ponty kívánta meg a csalimat. A nádfal közelsége sok esetben kecsegtetett menekülési útvonallal a bajszosoknak, így nem egy esetben szélsebesen beúsztak a sűrűjébe. Ilyenkor azonnal csónakba pattantunk, és mentünk a hal után. Mondanom sem kell, hogy ez éjszaka, nem egyszer egyedül, a nádas közepén, nem volt egyszerű feladat.

Masterbaits Fish31 + Fish Garlic Pop-up – 7kg

A következő hal ugyancsak a fentebb említett párosításra csábult el, hajnali fél 3kor. A 11kg-os, gyönyörű ponty nagyon jól küzdött, és bár a dobós botra érkezett, a rövid távolság ellenére sokáig tartott a fárasztás.

Éjszakai vendég – 11kg

Reggelig sikerült még több 5-6kg körüli halat fognunk, de a nagyobbak elkerültek bennünket. A mozgalmas éjszaka után én viszonylag későn keltem, 8 óra körül sikerült kimásznom a hálózsákból. A reggeli forró kávé igazán jól esett. Már éppen az etetésre szánt csalikat készítettem össze, amikor az egyik bot elfüstölt. Apu bevágott, majd nyugtáztuk, hogy valószínűleg jó hal akadt horogra.

Új egyéni rekord – 9kg

Én személy szerint nagyon örültem neki, mert bár nem a manapság kapitálisnak mondott méret, de egy egyesületi „ruhacsipeszes” horgásznak új rekordot jelentett.

Szombat délután erős hidegfront érte el a területet, esővel, és viharos ÉNY-i széllel. A kapásokat mintha elvágták volna. Próbálkoztunk kisebb csalival, inkább édesebb jellegű bojlival, jobban meglebegtetve, kisebb horoggal, koncentrált PVA-s etetéssel, sehogy sem tudtunk kapást kicsikarni.

Utolsó fárasztás

És az eredménye

Őszinte leszek, eddig nem igazán hittem a „Szél erre meg arra fújja a halakat” teóriában, de a tények most ezt engedték feltételezni. A szél állandósulása után ugyanis a tőlem jobbra lévő szomszédok, majd az utolsó nap az utánuk lévő sporik kezdték el szedegetni a testesebb pontyokat, míg nekünk némák maradtak a jelzők

Utolsó este még egy jót beszélgettünk a mellettünk lévőkkel, előkerültek a régi horgász történetek, de sajnos halat már nem sikerült fognom, ugyanis az éjszaka fél 4 körül érkező kapás félúton leakadt.

Reggel, amikor a bójákért mentem be, kíváncsiságból újra megradaroztam a teljes szektort. Ahol az első nap nagy halsűrűséget mutatott, és ahonnan a halakat is fogtuk, teljesen üres volt, sehol nem jelzett a kijelző. A vízszint közel 2 centimétert emelkedett, a hőmérséklete visszaesett 15 fokra. Érdekes adatok, remélem ezeket a tapasztalatokat is fel tudom majd használni az ezt követő horgászataim során.

Összességében elégedetten pakoltam össze, bár nem fogtunk nagyon-nagyot, és sokat sem, de az ívás és időjárási viszontagságok ellenére egy izgalmas pecán voltunk túl, és ami számomra a legfontosabb, hosszú idő után újra az apámmal horgászhattam.

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com