"Nem kell annak csak egy pillanat"

Székely István
Székely István
Sokan, sokféleképpen leírták már, mit is jelent a horgászat egy igazi fanatikus számára. Vannak akiket a természet közelsége, a csend, a versenyzés, a zsákmány utáni ősi ösztön és még sorolhatnám csábít ki, akár extrém időjárási körülmények között is a vízpartra. De egy valami minden horgász szívverését felgyorsítja, az adrenalin szintjét megemeli. Vannak akik türelmesebbek, akár heteket is rászánnak, mások türelmetlenebbek és pár óra alatt szeretnék megélni azt a bizonyos dolgot.

Mi is ez? Ez nem más, mint mikor az úszónk elmerül, a karikánk megemelkedik, a spiccünk behajlik, vagy éppen az elektromos kapásjelzőnk oly szép hangja áttöri a csendet, azaz a kapás pillanata. Ez talán a horgászat legszebb momentumainak egyike. Ilyenkor a horgászon egy leírhatatlan érzés lesz úrrá, mert részben elérte célját, ellenfelének érdeklődését sikerült felkeltenie és ha elég ügyes meg is küzdhet vele. De a kapás pillanatában még csak reménykedik, talán nem is sejti, hogy akár élete legnagyobb hala is lehet a horog másik végén.

A cikk címének és a fentebbi gondolatoknak egy április 1-én spontán egyéjszakás horgászat adta az ihletet. Állandó horgász társam hívott fel azzal az ötlettel nincs e kedvem elkísérni az éjszakai harcsahorgászatára. Jellemző rám, hogy horgászatra nem tudok nemet mondani, így gyorsan meg is beszéltük a koradélutáni indulást.

Kiérkezésünkkor még csodás idő fogadott minket

A felszerelésem nem éppen harcsa kompatibilis, így én úgy döntöttem míg Harri a harcsákat üldözi én megpróbálok a tó pontyai közül elcsípni párat. Az egy éjszakára tervezett horgászatot egy általunk eddig nem ismert, Miskolc közeli 100 hektáros bányatóra terveztük és mivel hírtelen jött az ötlet nem igazán voltam felkészülve sem. Munka után hazaérve gyorsan összepakoltam a felszerelésem és némi magmix elkészítését követően autóba pattantunk a tónak véve az irányt.

Megérkezve április elejéhez képest meglepően kellemes idő fogadott minket, a kipakolás sátorállítás és a botok előkészítése során még vígan pólóban végeztük az ilyenkor szokásos rutin faladatainkat. Ekkor még nem tudtuk az időjárás igencsak megviccel még minket a nap folyamán.

Marker úszóval a parttól körülbelül 90m es távolságban találtam egy ígéretesnek mondható törést, amelyre a délután összeállított vegyes magmixből spomb segítségével jutattam be egy kisebb mennyiséget. Kora tavasz lévén nem akartam túl nagy mennyiséget bejuttatni és mivel az idő is gyorsan elszaladt úgy döntöttem mindkét botomat erre az etetésre helyezem el. Egyiket az etetés közepére, a másikat a szélére vetettem be.

Mire minden a helyére került már sötétedett, valamint az időjárás is úgy gondolta itt az ideje megviccelnie minket. Egyik percről a másikra viharos szél támadt felkorbácsolva az addig nyugodt víztükröt, a hőmérséklet pedig rohamosan csökkeni kezdett. Este 10 óra magasságába egy tőlem szokatlan mondat hagyta el a számat, azaz menjünk aludni, mert nem lesz itt már semmi. Lehet az egész heti megfeszített munkatempó és a kellemetlen időjárás mondatta ezt velem, de akkor a reménytelenség lett teljesen úrrá rajtam.

Estére egyre barátságtalanabb lett az idő

Ekkor hangzott el viszont az a bizonyos mondat horgásztársamtól, aki próbált kicsit lelkesíteni, hogy ,,Nem kell annak csak egy pillanat". A történethez hozzá tartozik, hogy ez egy közös barátunk nagypapájának volt szava járása. Akkor az én lelkiállapotomon nem igazán segített, még az a szíverősítő sem, amit annak érdekében hajtottam le, hátha felmelegít.

Éjfél előtt nem sokkal nyugovóra is tértünk, jó érzés volt végre szélcsendes helyre húzódni és belebújni a hálózsákba. Lefekvéskor egy utolsó utáni esélyt még adva magamnak, elhatároztam reggel 6- kor felkelek, pár spombot bejutattok, és majd meglátom mi sül ki a dologból. Az éjszaka csendesen telt, sem a harcsák sem a pontyok nem voltak étvágyuknál, cserébe annál hidegebbre fordult a sátorban is a levegő, hiába a meleg öltözet csontig hatolt a hideg. Reggel 6 órakor fáradtan és átfagyva ébredtem, nem volt se erőm se kedvem kimászni a sátorból, így fél fordulattal kinyomva az ébresztőt aludtam tovább, mit sem törődve azzal mit terveztem el előző éjszaka.

Közel fél óra elteltével a kapásjelzőm éles sípolására riadtam fel, eljött az a bizonyos pillanat. Felkaptam a bakancsomat és már kint is voltam a sátorból felvéve a hallal a kontraktust. Ellenfelem az első perctől éreztette velem nem fogja könnyen adni magát és erőteljes kirohanásokat produkált. Ekkor már éreztem egy szebb példánnyal lehet dolgom, fárasztás közben végig azon aggódtam ne szedje össze barátom harcsás bójáját, amit folyamatosan célba vett. 15 perc élvezetes fárasztást követően egy gyönyörű és egészséges 9kg- os bánya tavi töves feküdt előttem a matracon, örömöm határtalan volt. Gyors fényképezést követően visszaengedtem éltető elemébe, majd még pár percig figyeltem ahogy komótosan tovaúszott.

Gyönyörű bánya tavi töves

Köszönöm az élményt

Az adrenalin szintem csökkenése után éreztem, ismét fázom. Szétnézve magam körül ekkor vettem csak észre elég komoly fagy volt az éjszaka. Fel is raktam egy kávét főzni, amit kortyolgatva kezdtem újra felmelegedni és átgondolni a történteket. Tegnap este még teljesen hitetlen voltam és nem gondoltam volna, hogy akár kapásig is eljutok, erre most itt ülök egy bögre kávéval a kezemben teljesen elégedetten minden gondomat feledve. Mi lett volna ha 6- kor kijövök és pont kiveszem a botjaimat? Szerencsére nem így alakult, hanem egy újabb életre szóló élménnyel gazdagodtam.

Nekem ez a horgászat volt, ami bebizonyította, sosem szabad feladni. Sokan mondhatják, ugyan már ilyen rövid idő alatt, mit is várt és egy ekkora ponty nem éppen kapitális, de mindenkivel előfordulhat, hogy mély pontra kerül. De, ha így alakul gondoljatok mindig arra,

Nem kell annak csak egy pillanat!

Utoljára megtekintett
Fogyasztóbarát webáruház

Pecacenter.hu, ha számít a jó ár! - Horgász Webáruház

Magyarországon sok horgász webáruház van, de kevésnél van ennyi akció, kedvezmény és ekkora elköteleződés a vásárlók felé. Minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóink minél több horgász illetve kemping felszerelést és kiegészítőt találjanak webáruházunkban, pontos leírással és elérhetőséggel. A Budapesten és gödöllői lakóknak lehetősége van személyes átvételre is, előzetes egyeztetés után.

Oldaltérkép
 • Kezdőlap
 • Termékek
 • Cikkek
 • Versenyek
 • ÁSZF
 • Kapcsolat
 • Bejelentkezés
 • Regisztráció
 • Kapcsolat
  Greksza László
  2100, Gödöllő, Csalogány utca 22/1.
  info@pecacenter.hu
  06308266927
  Hírlevél
  aluflokk.jpg
  aniversum fishing baits.jpg
  arno.jpg
  bag em.jpg
  balaton baits.jpg
  balzer.jpg
  banax.jpg
  bark.jpg
  benzar.jpg
  big.jpg
  carp academy.jpg
  carp expert.jpg
  carp pro.jpg
  carp system.jpg
  carp zoom.jpg
  carp_academy.jpg
  catgear.jpg
  cormoran.jpg
  cralusso.jpg
  czero fishing team.jpg
  d.a.m.jpg
  daiwa.jpg
  deaky.jpg
  delphin.jpg
  demon.jpg
  dragon.jpg
  drennan.jpg
  eagle claw.jpg
  eiger.jpg
  energofish.jpg
  energoteam.jpg
  esp.jpg
  eurocarp.jpg
  eurostar.jpg
  exner.jpg
  extra carp.jpg
  feedermania.jpg
  fin.jpg
  finn.jpg
  fladen.jpg
  fox.jpg
  foxout.jpg
  gamakatsu.jpg
  guru.jpg
  haldorado.jpg
  hansen.jpg
  hayabusa.jpg
  hester.jpg
  hori-ker.jpg
  imax.jpg
  imperial_baits.jpg
  k-karp.jpg
  kamasaki.jpg
  kenart.jpg
  koos.jpg
  korda.jpg
  kryston.jpg
  l&k.jpg
  lineaeffe.jpg
  loomis and franklin.jpg
  mactronic.jpg
  madcat.jpg
  manyfik.jpg
  marukyu.jpg
  maruto.jpg
  meiho.jpg
  mistral.jpg
  mivardi.jpg
  momoi.jpg
  mustad.jpg
  nevis.jpg
  okuma.jpg
  oreel.jpg
  pallatrax.jpg
  pb_products.jpg
  penn.jpg
  preston.jpg
  prologic.jpg
  rapture.jpg
  rod_hutchinson.jpg
  ronthomson.jpg
  ryobi.jpg
  salmo.jpg
  savage.jpg
  sbs.jpg
  scierra.jpg
  sema.jpg
  shimano.jpg
  silstar.jpg
  sonik.jpg
  spinwal.jpg
  spro.jpg
  steg_product.jpg
  taska.jpg
  tf_gear.jpg
  the_one.jpg
  tica.jpg
  top_mix.jpg
  trabucco.jpg
  van den eynde.jpg
  zadravec.jpg
  Készítette: Sugar 2019 / Fish-Fanatic Kft - Minden jog fentartva! - Email: info.sugarweb@gmail.com